Που αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα. Τι αναφέρεται στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν σήμερα, Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου.
Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ, αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας, σήμερα Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2024, αναφέρονται τα εξής:
Η χιονόπτωση από τα μεσάνυχτα που συνεχίστηκε στις περιοχές των βορείων της Αττικής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτός από το λευκό τοπίο, έχει δημιουργήσει και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Λίγο μετά απο τα μεσάνυχτα διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ.
Λίγο μετά τις 7 το πρωί του Σαββάτου, έκλεισε για όλα τα αυτοκίνητα η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου μέχρι την περιοχή του Αγίου Πέτρου, ωστόσο γύρω στις 11:45 ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.
Το πρωί του Σαββάτου αρκετό χιόνι έπεσε ψηλά στην Πάρνηθα, ενώ χιονοπτώσεις έχουν καταγραφεί και σε Πεντέλη, Βίλλια, Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην λίμνη Μπελέτσι που αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να απολαύσουν το χιόνι.
Με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας από τις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής ισχύει υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικά μέσα, εφόσον δεν φέρουν ειδικά χιονολάστιχα και ταυτόχρονα άρχισε να ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της χώρας.
Σύμφωνα με νεότερη απόφαση των Αρχών "ήρθη από τις 08:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, που είχε επιβληθεί λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων. Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον δεν φέρουν ειδικά ελαστικά, εξακολουθεί να ισχύει.Παρακαλούνται οι οδηγοί όλων των οχημάτων προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων".
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του οδικού δικτύου της Αττικής, υποχρέωση εφοδιασμού με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα ισχύει μέχρι τώρα για:
Σε 24ωρη επιφυλακή θα βρίσκεται για σήμερα Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024, ο Δήμος Αθηναίων λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα:
Η διεπιστημονική ομάδα του street work του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) επιβλέπει όλο το 24ωρο τους δρόμους της πόλης καθώς και τα άλση και τα δασύλλια, προσφέροντας γεύματα, ροφήματα και κουβέρτες στους άστεγους συμπολίτες μας και τους ενημερώνει για τις ανοιχτές δομές στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν και να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.
Το Υπνωτήριο και το Κέντρο Ημέρας του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Αχαρνών & Λιοσίων), παραμένουν ανοιχτά για να υποδεχθούν όποιον έχει ανάγκη.
Επίσης για τη διαχείριση ιδιαίτερων περιστατικών, ο Δήμος Αθηναίων, συνεργάζεται με το ΕΚΑΒ, τον ΟΚΑΝΑ, αλλά και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Από χθες το βράδυ στις 20.00 παραμένει ανοιχτή και η Λέσχη Φιλίας στον Αγ. Ελευθέριο (Αχαρνών 372, 210 2012334). Ο χώρος είναι θερμαινόμενος και παρέχονται πρωινό, πλήρες γεύμα, είδη προσωπικής υγιεινής και ροφήματα.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παρακαλούμε καλέστε την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
Αν μετακινούνται πεζή :