Διαφορετικές ημέρες από νησί σε νησί θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Που δεν θα λειτουργήσουν όλη την εβδομάδα.
Σε μέχρις ώρας 12 Κυκλαδονήσια, για προληπτικούς λόγους πολιτικής προστασίας, έχει ληφθεί απόφαση από τους οικείους Δήμους ή κεντρικά από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κλείσουν οι εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών.
Το μπαράζ σεισμικών δονήσεων τις τελευταίες μέρες, έχει θορυβήσει ειδικούς και κατοίκους, και τα σχολεία στα νησιά του συμπλέγματος κλείνουν το ένα μετά το άλλο με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
Τα νησιά που Τρίτη 4 και Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου βάζουν «λουκέτο» στις εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων είναι η Πάρος, η Αντίπαρος, η Νάξος, η Δονούσα, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά και τα Κουφονήσια. Όπως γράφει το parianostypos.gr, Σίφνος και Μύκονος κλείνουν τα σχολεία την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι την Παρασκευή 7 Φεβουαρίου, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Εν τω μεταξύ, διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας (δείτε εδώ βίντεο από τις κατολισθήσεις) στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
Οι πολίτες θα πρέπει:
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).