Πολιτική

10 Σεπτεμβρίου 2022 21:45 Τελευταία ενημέρωση : 10 Σεπτεμβρίου 2022 22:45

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: 21 μέτρα στήριξης για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ το Δεκέμβριο σε 2,3 εκ. ευάλωτους πολίτες. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

 

Είκοσι μία παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας παρουσίασε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για 8 μέτρα άμεσης στήριξης, 12 μόνιμες παρεμβάσεις και 1 μεγάλη τομή που αφορά τη στέγη των νέων- συνολικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα προχωράει σε πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας. Ο λαός μας τα τελευταία τρία χρόνια πέρασε μία πανδημία, αντιστάθηκε σύσσωμος στις οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και το Αιγαίο, υπέμεινε και διδάχθηκε από τα χτυπήματα της φύσης, κι όμως πρόκοψε. Κέρδισε μία χαμένη τετραετία και προγραμματίζει την επόμενη δεκαετία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα άμεσης στήριξης

Μόνιμες παρεμβάσεις

Πρόγραμμα στέγασης νέων

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια, και θα υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι. Επιπλέον, ανακοίνωσε ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική και στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο - για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών.

Μήνυμα σε Ερντογάν: Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας η απάντησή μας είναι η ενίσχυση της άμυνας μας, οι συμμαχίες μας και η ενότητα του λαού μας, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του έθνους μας: «Όχι, κύριε Ερντογάν». «Για να το πω στη γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα: "Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα"» διεμήνυσε.

Αναφερόμενος στην επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως 100 χρόνια μετά η πατρίδα μας πήγε μπροστά, οι κίνδυνοι άλλαξαν μόνο το όνομά τους και οι προκλήσεις το περιεχόμενό τους. «Γιατί το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν» σημείωσε. 

Τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών

«Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν θα γίνω...Όποιο και εάν είναι το κόστος που θα χρειαστεί να αναλάβω, η πατριωτική μου συνείδηση μου επιβάλλει να οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε» τόνισε ο πρωθυπουργός θέλοντας να βάλει οριστικό τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών. 

«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως μέσα στην κρίση η Ελλάδα δημιούργησε 300.000 νέες θέσεις εργασίας και προειδοποίησε, «Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα - με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν».

Ενεργειακή κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη  Μόσχα πως θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια. Όπως είπε πρέπει να βρεθεί τρόπος να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς όμως να υποκύψουμε στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν. «Η λύση δεν θα είναι επαρκής, αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Χαίρομαι που έστω και με καθυστέρηση οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στην κατεύθυνση των προτάσεων της Αθήνας» σημείωσε.

Θεσσαλονίκη

«Δρομολογούμε έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και την κάνουν πρωταγωνίστρια» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αεροδρόμιο, που είναι έτοιμο, στον νέο περιφερειακό δρόμο fly over και την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Τόνισε δε πως το μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης έως το τέλος του 2023.


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μεγάλη αντεπίθεση του Κιέβου

Ενδοοικογενειακή βία: Χτύπησε και απείλησε την 18χρονη έγκυο σύζυγο του ότι θα τη σκοτώσει

Ρίο - Αντίρριο: Επιχείρηση διάσωσης για κολυμβήτριες (εικόνες)