Γενικά

05 Απριλίου 2018 13:41

Από τσιγάρα, όπλα, διαμάντια έως και… κροκόδειλοι δεσμεύτηκαν στα τελωνεία

Από τα πιο απίθανα μέχρι τα πιο πιθανά περιέχει η λίστα με τα όσα κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια ελέγχων στα τελωνεία το 2017.

 

Από τσιγάρα και χρήματα έως όπλα, διαμάντια, χέλια και… κροκόδειλοι (!) δεσμεύτηκαν στα τελωνεία της χώρας πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι σημαντικότερες υποθέσεις είναι οι εξής:

Καπνικά Προϊόντα

Το συνολικό ύψος των διαφυγόντων φόρων και δασμών για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ανέρχεται στο ποσό των 81.835.712,60 ευρώ.

Είδη Cites

Διαμάντια και κοσμήματα

Το Τελωνείο Ρόδου κατέσχεσε από επιβάτη προερχόμενο από την Τουρκία 580 διαμάντια και 58 πολύτιμα κοσμήματα.

Είδη πολιτιστικής κληρονομιάς

Εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από το Τελωνείο Κακαβιάς στις αποσκευές Αλβανού υπηκόου χειρόγραφο Κοράνι, πιθανώς του 18-19ου αιώνα, που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου 3028/2002 περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παραποιημένα προϊόντα

Ρευστά διαθέσιμα

Εντοπίστηκαν 261 υποθέσεις μη δήλωσης ρευστών διαθεσίμων, δεσμεύτηκαν 8.258.143,74 ευρώ και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 2.122.137,60 ευρώ. Από τις υποθέσεις αυτές κυριότερες είναι οι εξής:

Πετρελαιοειδή προϊόντα

Όπλα και πυρομαχικά

Το Τελωνείο Κήπων κατέσχεσε 37 σφαίρες και έναν γεμιστήρα.

Ναρκωτικά

Το Τελωνείο Κακκαβιάς κατέσχεσε έναν τόνο και 147 κιλά ινδικής κάνναβης, σε φορτηγό με προορισμό από την Αλβανία προς την Ελλάδα.

Αλκοολούχα προϊόντα