Μπορεί να ξαναγίνουν αποδεκτά, πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομολόγα να γίνουν και πάλι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εγγύηση, πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κονστάνσιο ανέφερε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, προκειμένου η ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι να αποδέχεται ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών τα ελληνικά ομολόγα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μία τέτοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν σαφή και επαρκή δείγματα ότι η χώρα έχει πλήρως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν συνεπάγεται τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο είναι πιο πολύπλοκο θέμα, όπως είπε ο κ. Κονστάνσιο.
Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν συμμερίστηκε την άποψη για τις απώλειες που υπέστησαν οι παλαιοί μέτοχοι, προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, αυτή τη φορά το Δημόσιο στις δύο τράπεζες που συμμετείχε (Εθνική και Πειραιώς) έχει πλήρη δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν απόφαση εν μέρει της κυβέρνησης και εν μέρει των διοικήσεων των τραπεζών.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρουσίασε τα νέα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού (συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού).
Τα μέτρα αυτά αφορούν: