Πως οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έστησαν διπλή παγίδα, "πιάνοντας" και όσους άλλαξαν λιμάνι όταν "έπεφτε σύρμα" πως άρχισαν οι έλεγχοι στα πρώτα σκάφη που επέστρεφαν στο νησί. Τι έφεραν στο φως οι διασταυρώσεις στοιχείων.
Με μια οργανωμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε τρία λιμάνια της Σαντορίνης, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν και διαπίστωσαν επί τόπου φοροδιαφυγή από σκάφη που πραγματοποιούν καθημερινά εκατοντάδες ημερήσιες κρουαζιέρες, μεταφέροντας χιλιάδες τουρίστες στην Καλντέρα.
Οι ελεγκτές αξιοποίησαν πληροφορίες και στοιχεία, που ανέφεραν ότι κάποια τουριστικά σκάφη:
Την Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024, μετά την δύση του ηλίου, οι ελεγκτές έκαναν έφοδο, διαμοιρασμένοι σε κάθε προβλήτα του λιμανιού, αιφνιδιάζοντας τα πρώτα εισερχόμενα τουριστικά σκάφη, τα οποία επέστρεφαν την ώρα εκείνη γεμάτα τουρίστες από την ημερήσια κρουαζιέρα.
Διενεργήθηκαν πολλαπλοί επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις, με συνέπεια τον καταλογισμό των προστίμων ΦΠΑ και των ειδικών χρηματικών κυρώσεων.
Το επόμενο απόγευμα, 23 Αυγούστου 2024, οι μισοί ελεγκτές επανήλθαν στην Βλυχάδα, συνεχίζοντας τον έλεγχο. Κάποια σκάφη, καθώς εισέρχονταν κατά σειρά για να αποβιβάσουν τους επιβάτες, ενημερώθηκαν ότι κλιμάκια της ΑΑΔΕ πραγματοποιούν ξανά ελέγχους στο ίδιο λιμάνι, και άλλαξαν πορεία, προσεγγίζοντας παραπλήσια λιμανάκια και προβλήτες προκειμένου να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο.
Εκεί, όμως, τους περίμεναν οι υπόλοιποι μισοί ελεγκτές, αιφνιδιάζοντάς τους, και ελέγχοντάς τους, διαπιστώνοντας και εκεί φορολογικές παραβάσεις και προχωρώντας σε καταλογισμό των προστίμων ΦΠΑ και των ειδικών χρηματικών κυρώσεων.
Συνολικά, ελέγχθησαν 14 σκάφη και βρέθηκαν παραβάσεις σε 8.
Μόνο για δύο ημέρες, διαπιστώθηκε ότι είχαν αποκρύψει τζίρο 10.100 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2.420 ευρώ.
Πλέον των προστίμων, ύψους 20.000 ευρώ μόνο για αυτές τις δύο ημέρες, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ελέγχονται εξονυχιστικά, ώστε να διαπιστωθεί το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής.
Τιμολόγια ρεύματος - Επιδότηση Αυγούστου: Ποιοι την δικαιούνται, ποιοι όχι
Άλμα επί κοντώ: Ο Καραλής έσπασε το φράγμα των 6 μέτρων! (βίντεο)
Αδριανός Γολέμης: Ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)