Οικονομία

22 Δεκεμβρίου 2022 20:22

ΟΔΔΗΧ: 7 δις οι ανάγκες δανεισμού - “Πράσινο ομόλογο” το 2023

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2023 και την πρώτη έκδοση 'πράσινου ομολόγου".

 

Στην έκδοση "πράσινου ομολόγου" το 2023 προσανατολίζεται το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με την Στρατηγική Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύει την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.

Όπως αναφέρεται η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και να επιτύχει το μηδέν έως το 2050, όπως περιγράφεται στο Νόμο για το κλίμα που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2022.

Η εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης Πράσινων Ομολόγων, όπως παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών στην COP-26 του ΟΗΕ (Νοέμβριος 2021).

Με την έκδοση του πρώτου πράσινου κρατικού ομολόγου της Ελλάδας, Ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει :

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2023 ανέρχονται σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ σε 15,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές όπως η EIB το RRF κλπ. Επίσης το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

ΔΠΘ: “Κλείνει” τμήμα του πανεπιστημίου... λόγω επίθεσης σκύλων σε φοιτητές

Κορονοϊός - Κόρινθος: Διασωληνώθηκε κοριτσάκι 2,5 ετών

Σκότωσε τον πατριό της αφού βρήκε γυμνές φωτογραφίες της στον υπολογιστή του!