Εκμέκ του Γιάννη - Επιδόρπιο - Επεισόδιο 52

Τρίτη 26/03/19 15:43

Εκμέκ του Γιάννη - Επιδόρπιο - Επεισόδιο 52

Μερίδες 5
Χρόνος παρασκευής (60΄)
Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 3-4 δάκρυα μαστίχας
  • 6 αυγά
  • 9 κ. σ  νισεστέ
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ζελατίνη
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 250 ml. ρέμα γάλακτος (35+% λιπαρά)

Υλικά Συνταγής (για το σιρόπι)

  • 4 φλιτ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτ. τσαγιού νερό
  • 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα κανέλα

Εκτέλεση Συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να είναι κρύο. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, εκτός από το λεμόνι που βάζουμε μόνο τις φλούδες. Με το που πάρει βράση το αφήνουμε 3-4 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Ξεμαλλιάζουμε το κανταΐφι και λιώνουμε τα 200γρ. βούτυρο
  3. Τοποθετούμε το κανταΐφι σε ένα ταψί και ρίχνουμε το βούτυρο να πάει παντού.
  4. Ψήνουμε στους 140ο C μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  5. Αφαιρούμε τις φλούδες από το σιρόπι και περιχύνουμε το ταψί μέχρι να απορροφηθεί όλο.
  6. Τοποθετούμε τα 800ml γάλα σε ένα κατσαρολάκι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά.
  7. Χτυπάμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  8. Στα 200ml γάλα βάζουμε το νισεστέ μέχρι να διαλυθεί καλά.
  9. Λιώνουμε τα δάκρυα της μαστίχας σε ένα γουδί και προσθέτουμε τις βανίλιες.

10. Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, σε σιγανή φωτιά μέχρι αν δέσει η κρέμα.

11. Όταν δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τα 50γρ. βούτυρο σε κρέμα.

12. Ρίχνουμε τη κρέμα στο ταψί με το κανταΐφι και σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.

13. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

14. Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την τοποθετούμε πάνω από τη κρέμα.

15. Πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.