Εκμέκ κανταΐφι της Μαρίας - Επιδόρπιο - Επεισόδιο 50

Παρασκευή 22/03/19 14:03

Εκμέκ κανταΐφι της Μαρίας - Επιδόρπιο - Επεισόδιο 50
Μερίδες 5
Χρόνος παρασκευής (2 ώρες προετοιμασία και 25΄μαγείρεμα)
Υλικά Συνταγής

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη

Για τη βάση

  • 500 γρ. κανταΐφι 
  • 150 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 κρόκους από μέτρια αυγά
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο παγωμένο

Υλικά για τη σαντιγί

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη
  • 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα

  • φιστίκι αιγίνης σπασμένο
  • φρούτα της αρεσκείας μας

Εκτέλεση Συνταγής

Για το σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη βάση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  2. Ξάνουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας και φροντίζουμε να μην έχει καθόλου κόμπους.
  3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25Χ35 εκ. και απλώνουμε το 1/3 από το κανταΐφι. Πασπαλίζουμε με το 1/3 από το βούτυρο.
  4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές μέχρι να τελειώσει όλο το κανταΐφι και το βούτυρο. Με τη βοήθεια ενός πινέλου ακουμπάμε μόνο τις άκρες από το κανταΐφι.
  5. Ψήνουμε για 1 ώρα. Στα 30 λεπτά το αναποδογυρίζουμε ώστε να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  6. Αφαιρούμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με μια κουτάλα το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη 30 λεπτά μέχρι να το απορροφήσει όλο.

Εκτέλεση για την κρέμα

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 900 γρ. γάλα, 100γρ. ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας.
  2. Μεταφέρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην καεί το γάλα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 100 γρ. ζάχαρη και τους κρόκους.
  3. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν οι κρόκοι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα 100 γρ. γάλα.
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  5. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα στην κατσαρόλα αφαιρούμε από τη φωτιά.
  7. Παίρνουμε λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας με μια κουτάλα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Στη συνέχεια βάζουμε όλο το γάλα από την κατσαρόλα στο μείγμα με τα αυγά.
  8. Μεταφέρουμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε όλο το μείγμα από το μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  9. Σβήνουμε τη φωτιά και δοκιμάζουμε. Δεν πρέπει να νιώθουμε καθόλου τη γεύση από το κορν φλάουρ.

10. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει.

11. Βάζουμε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι και την απλώνουμε με μια μαρίζ ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά του.

12. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Φροντίζουμε να εφάπτεται πάνω στην κρέμα ώστε να μην δημιουργηθεί κρούστα.

 Για την σαντιγί

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει η σαντιγί και αποκτήσει υφή γιαουρτιού.

Για την σύνθεση

  1. Αφαιρούμε το κανταΐφι από το ψυγείο και απλώνουμε τη σαντιγί με μια μαρίζ.
  2. Περνάμε την επιφάνεια της σαντιγί με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού ώστε να σχηματίσουμε γραμμές.
  3. Πασπαλίζουμε με το φιστίκι και σερβίρουμε.

Μπορούμε να σερβίρουμε και με φρούτα της αρεσκείας μας.