Μερίδες 5
Χρόνος παρασκευής (3 1/2 ώρες προετοιμασία και ψήσιμο)
Υλικά Συνταγής (για το μοσχάρι)
- 2 κιλά μοσχάρι
- 200 γρ μπέικον
- 1 κιλό κρεμμύδια μικρά (κοκκάρια)
- 500 γρ μανιτάρια
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 500ml κρασί κόκκινο
- 500ml ζωμός μοσχαρίσιος
- 1κ.σ.πελτές ντομάτας
- 2κ.σ. αλεύρι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 100γρ. ελαιόλαδο
Υλικά Συνταγής (για το μπουκέ γκαρνί)
- 2 φύλλα δάφνης
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό
- 2 κλωναράκια θυμάρι
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
- 4 γαρίφαλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C.
- Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
- Βάζουμε σε ένα τουλουπάνι ή τούλι τα υλικά για το μπουκέ και τα δένουμε καλά με σπάγκο.
- Ψήνουμε το μπέικον σε μια κατσαρόλα μέχρι να γίνει τραγανό και το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
- Βάζουμε ελαιόλαδο στη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κοκκάρια και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Ακολουθούμε ίδια διαδικασία για τα μανιτάρια.
- Ρίχνουμε στη κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το κρέας σε μονή στρώση. Ροδίζουμε καλά σε όλες τι μεριές.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις ροδίσει το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κοκκάρια.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
10. Προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό και το πελτέ και ανακατεύουμε καλά.
11. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και το μπουκέ γκαρνί και σκεπάζουμε καλά τη κατσαρόλα.
12. Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε για 3 ώρες.
13. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή πουρέ κάστανο.