Χοιρινό μπούτι σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με μπρόκολο ογκρατέν του Νίκου - Κυρίως Πιάτο - Επεισόδιο 29

Πέμπτη 14/02/19 16:50

ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ 29 ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ

Μερίδες 5

Χρόνος παρασκευής ( 2,5 ώρες προετοιμασία)

Υλικά (για χοιρινό)

  • χοιρινό μπούτι για 5 άτομα
  • γκρέιβι σος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • φρέσκο θυμάρι
  • αποξηραμένα δαμάσκηνα

Υλικά (για μπρόκολο ογκρατεν)

  • μπρόκολο
  • μισό σακουλάκι τριμμένη φρυγανιά
  • μπεσαμέλ
  • αλάτι
  • πιπέρι

Υλικά (για τη μπεσαμέλ)

  • 100 γρ βούτυρο
  • 100 γρ αλεύρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 λίτρο γάλα

Εκτέλεση (για μπεσαμέλ)

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  3. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Εκτέλεση (για μπρόκολο ογκρατέν)

  1. Βάζουμε μπόλικο νερό με μπόλικο αλάτι να βράσει.
  2. Βουτάμε μέσα το μπρόκολο για 3 με 4 λεπτά. Το βγάζουμε και το βάζουμε κατευθείαν σε νερό με πάγο.
  3. Σε ένα ταψί απλώνουμε μια στρώση φρυγανιάς, βάζουμε το μπρόκολο και το περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
  4. Το βάζουμε στο φούρνο γύρω στα 40 λεπτά.

Εκτέλεση (για χοιρινό)

  1. Παίρνουμε το χοιρινό, κάνουμε τρύπες με το μαχαίρι και βάζουμε φλοίδες σκόρδο.
  2. Σε ένα μπολ αραιώνουμε την γκρέιβι σος με λίγο ελαιόλαδο και με ένα πινέλο πασαλείβουμε όλο το μπούτι. Το βάζουμε στη γάστρα με πολύ λίγο νερό για να μην κολλήσει μαζί με λίγα φρέσκα κλωνάρια θυμάρι και αποξηραμένα δαμάσκηνα.
  3. Σκεπάζουμε τη γάστρα, το βάζουμε να σιγοψηθεί σε χαμηλούς βαθμούς και κάθε μισή ώρα περιχύνουμε από τη σάλτσα του.
  4. Όταν γίνει παίρνουμε όλο το ζουμί με όλα τα υπόλοιπα και το πολτοποιούμε σε μούλτι. Αν γίνει ρευστό το βάζουμε σε τηγάνι μέχρι να δέσει.