Κόκορας κρασάτος με ταλιατέλες του Γιάννη - Κυρίως Πιάτο - Επεισόδιο 17

Τρίτη 29/01/19 15:25

Κόκορας κρασάτος με ταλιατέλες του Γιάννη - Επεισόδιο 17

Μερίδες 5

Χρόνος παρασκευής (2 ώρες )

Υλικά

  • 1 κόκορας 2 κιλά κομμένος σε μερίδες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. βούτυρο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πρέζα κανέλα τριμμένη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κτγ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)
  • 2 πακέτα ταλιατέλες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή τριμμένη

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξουμε τον κόκορα κρασάτο κοκκινιστό με μακαρόνια, αρχικά θα χρειαστούμε μία κατσαρόλα. Σε αυτή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κόκορα.
  2. Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄.
  3. Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο λίγο. Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο).
  6. Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.
  7. Στο μεταξύ, βράζουμε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  8. Τις στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
  9. Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα.

10. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα.

11.  Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.