Μερίδες 5
Χρόνος παρασκευής (2 ώρες )
Υλικά
- 1 κόκορας 2 κιλά κομμένος σε μερίδες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. βούτυρο
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 πρέζα κανέλα τριμμένη
- 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κτγ. ζάχαρη
- 3/4 φλ. κόκκινο κρασί
- 2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)
- 2 πακέτα ταλιατέλες
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή τριμμένη
Εκτέλεση
- Για να φτιάξουμε τον κόκορα κρασάτο κοκκινιστό με μακαρόνια, αρχικά θα χρειαστούμε μία κατσαρόλα. Σε αυτή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κόκορα.
- Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄.
- Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο λίγο. Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο).
- Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.
- Στο μεταξύ, βράζουμε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
- Τις στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
- Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα.
10. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα.
11. Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.