Η "υποχρέωση" της Αργεντινής απέναντι στην Πολωνία

×

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου.

Η γνωστή παροιμία λέει πως «όπως στρώσεις, θα κοιμηθείς». Μια φράση που αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση που βρίσκεται η εθνική Αργεντινής, λίγες ώρες πριν τον «τελικό» με την Πολωνία για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κι αυτό γιατί η ομάδα του Λιονέλ Μέσι τα έκανε μαντάρα στην πρεμιέρα απέναντι στη Σαουδική Αραβία και από τότε... τρέχει.

Η υποχρέωση της Αργεντινής απέναντι στην Πολωνία

Σε έναν όμιλο με Μεξικό, Πολωνία και Σαουδική Αραβία, η – θεωρητικά – πιο αδύναμη ήταν η ομάδα του Ερβέ Ρενάρ. Και η πρεμιέρα απέναντί της ήταν το ιδανικό σενάριο για την «αλμπισελέστε» σε αυτό το Μουντιάλ. Το τρίποντο χάθηκε στις 22 Νοεμβρίου και τα σύννεφα ενός πρόωρου αποκλεισμού μαζεύτηκαν πάνω από το συγκρότημα του Λιονέλ Σκαλόνι. Ακολούθησε η αγχωτική νίκη απέναντι στο Μεξικό, όμως η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η Πολωνία αποτελεί το πιο υψηλό εμπόδιο σε αυτόν τον όμιλο για την Αργεντινή, την ώρα που ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι άρχισε να παίρνει μπρος.

Ενδεχομένως, ακόμα και μια ισοπαλία να είναι αρκετή στην Αργεντινή ώστε να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση, όμως είναι δεδομένο πως ο Μέσι και η παρέα του έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη νίκη. Όχι μόνο λόγω ποδοσφαιρικού DNA, ούτε για να μην μπλέξουν σε σενάρια πρόκρισης ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Μεξικό. Η πρωτιά στον όμιλο είναι μονόδρομος για την Αργεντινή, εφόσον θέλει να πάει ψηλά στη διοργάνωση. Για πρακτικούς λόγους και όχι μόνο για ηθικούς, λόγω των ονομάτων των αντιπάλων της.

Ο 3ος όμιλος που βρίσκεται η ομάδα του Λιονέλ Μέσι διασταυρώνεται στην επόμενη φάση με το 4ο γκρουπ. Ποια ομάδα εκεί έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει την πρωτιά; Η Γαλλία. Οπότε, όπως καταλαβαίνει κανείς, αν η Αργεντινή τερματίσει στη δεύτερη θέση του ομίλου της, τότε στους «16» θα κληθεί να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια. Αντίθετα, αν καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή, τότε στην επόμενη φάση θα παίξει με μία εκ των Αυστραλίας, Δανίας και Τυνησίας, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος – τουλάχιστον – για τα προημιτελικά.

Θα πει κανείς, ότι η Αργεντινή αγωνίζεται στα γήπεδα του Κατάρ με στόχο το τρόπαιο και όχι απλά μια καλή πορεία στη διοργάνωση. Οπότε, τι να αντιμετωπίσει τη Γαλλία στους «16», τι στον τελικό. Προφανώς και είναι ακριβώς έτσι. Με μία, όμως, διαφορά. Για αυτή την Αργεντινή, με αυτή την εικόνα που έχει δείξει μέχρι σήμερα, είναι εντελώς διαφορετικό να αντιμετωπίσει τους «τρικολόρ» στις 4 Δεκεμβρίου και εντελώς διαφορετικό στις 18 του μήνα στο μεγάλο τελικό. Σε δύο εβδομάδες, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να έχει μεσολαβήσει και σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι ομάδες. Γι’ αυτό απόψε ο Λιονέλ Μέσι έχει απόψε την ευκαιρία να οδηγήσει την Αργεντινή σε πιο ήρεμα νερά, ενόψει της συνέχειας. Αυτή είναι η πρώτη του ευκαιρία – μέχρι την επόμενη – για να βρεθεί πιο κοντά στην πολυπόθητη κούπα.