Ποδοσφαιρικά, πρόκειται για Μουντιάλ πολύ υψηλών προσδοκιών

×

Του Βασίλη Σαμπράκου

Τώρα που φτάσαμε εδώ, στην στιγμή που το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα αρχίσει να μας σερβίρει το κυρίως πιάτο - το ποδόσφαιρο, πιάνω τον εαυτό μου να περιμένει την έναρξη του τουρνουά με την ίδια ανυπομονησία που με καταλάμβανε από την δεκαετία του ’80, τότε που ήμουν παιδί. Ετοιμάζομαι για αυτό το Μουντιάλ με την ίδια προσμονή που είχα από μικρός για να “ανακαλύψω” ομάδες και ποδοσφαιριστές, να μαγευτώ από τις ντρίμπλες και τα γκολ, να ψυχαγωγηθώ, να αισθανθώ, να ταυτιστώ με ομάδες, παίκτες, οπαδούς των χωρών που έχουν την τύχη να βλέπουν τις ομάδες τους στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ποδοσφαιρικά, πρόκειται για Μουντιάλ πολύ υψηλών προσδοκιών

Η χαρά και η ανυπομονησία μεγαλώνουν χάρη στη συμμετοχή μου στο project του ΑΝΤ1, που έχει ετοιμάσει πάρα πολλά προκειμένου να προσφέρει στον Έλληνα ποδοσφαιρόφιλο μια εμπλουτισμένη εμπειρία θέασης και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του τηλεθεατή. Εύχομαι να απολαύσετε το τουρνουά όσο και εμείς που θα αναλύουμε το παιχνίδι και θα προσθέτουμε εικόνα και πληροφορίες προκειμένου να το γευόμαστε καλύτερα και να το κατανοούμε βαθύτερα όλο αυτό που θα συμβαίνει στα 8 γήπεδα του Κατάρ.

Έχουμε πολλούς λόγους που τεκμηριώνουν τις αυξημένες προσδοκίες, που μας καταλαμβάνουν αυτές τις μέρες, σχετικά με την ποιότητα του ποδοσφαιρικού θεάματος. Οι γηπεδικές και οι προπονητικές εγκαταστάσεις είναι ολοκαίνουργιες και είναι τελευταίας τεχνολογίας. Βρισκόμαστε στα μισά της αγωνιστικής σεζόν και άρα οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν αδειάσει από ενέργεια. Οι προπονητές έχουν την ευχέρεια των 5 αλλαγών. Τα γήπεδα βρίσκονται συγκεντρωμένα και οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες - έτσι οι ομάδες δεν θα αλλάξουν προπονητικό κέντρο, δεν θα ταλαιπωρούνται στις μετακινήσεις, δεν θα χάνουν χρόνο από την αποκατάσταση μετά από τους αγώνες. Και επειδή δεν είχαν χρόνο για να προετοιμαστούν, μένει πολύς χώρος για το ατομικό ταλέντο και την επίδειξη της ατομικής ποιότητας. Για τον ίδιο λόγο είναι μεγαλύτερα τα περιθώρια και για εκπλήξεις - ακριβώς επειδή υπάρχει η πιθανότητα κάποιες ομάδες να εμφανιστούν, στην αρχή, απροετοίμαστες. Έχουμε πολλούς λόγους για να στηρίξουμε πάνω τους την προσδοκία ότι το ποδόσφαιρο στο Κατάρ θα είναι καλύτερο ακόμη και από το ποδόσφαιρο που είδαμε στη Ρωσία το 2018.

Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν περιμένω με ανυπομονησία μόνο τις παραδοσιακές δυνάμεις ή τα φαβορί της εποχής. Περιμένω, ίσως και με μεγαλύτερη περιέργεια το Κατάρ, την Σερβία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Μαρόκο, την Τυνησία, δηλαδή ομάδες που δεν παρακολουθούμε συχνά και ενδέχεται να αποτελέσουν ευχάριστες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις.

Προφανώς όταν συζητάμε για Μουντιάλ, όταν ζούμε Μουντιάλ, η κουβέντα δεν εξαντλείται στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στον πλανήτη. Και πολλές από τις εκτός ποδοσφαίρου πτυχές είναι στενάχωρες και προβληματικές. Η πορεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στον χρόνο όμως είναι συνυφασμένη με την παγκόσμια ιστορία του πλανήτη. Από το Μουντιάλ του 1978 μέχρι σήμερα η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι γεμάτη από ιστορίες σαν τις σημερινές. Ιστορίες που θα έπρεπε να μας προβληματίζουν, ως παγκόσμια κοινότητα, από την στιγμή της γέννησής τους και όχι μόνο στη στιγμή της διεξαγωγής των αγώνων. Ιστορίες που θα έπρεπε να μας προβληματίζουν και όταν συμβαίνουν στην πραγματική ζωή· όχι μόνο στην ποδοσφαιρική.

*Το ραντεβού με τη «στρογγυλή θεά» πλησιάζει και σε λίγες μέρες όλος ο πλανήτης θα κινείται στον ρυθμό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022. Από 20 Νοεμβρίου έως και 18 Δεκεμβρίου, όλοι οι άσοι του ποδοσφαίρου θα παίζουν μπάλα αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+, και η εκπομπή «ΩΡΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ», με τον Στέφανο Αβραμίδη και τον Βασίλη Σαμπράκο, θα έρχεται καθημερινά για να μεταδώσει τα καλύτερα γκολ, τις αμφισβητούμενες φάσεις, τις ανατροπές, το κοντράστ συναισθημάτων, το παρασκήνιο, τον παλμό των φιλάθλων, αλλά και αποκλειστικές συνεντεύξεις και πλάνα από το Κατάρ.