Μέσι και Κριστιάνο, άστρο λαμπρό τους οδηγεί!

×

Του Στέφανου Αβραμίδη.

Ήταν Απρίλιος του 1985! Παρά το ότι στα δέκα μου χρόνια, με τα σημερινά...γονεϊκά και παιδαγωγικά δεδομένα ασυζητητί, θα έπρεπε στις δέκα το βράδυ που άρχιζε το περίφημο "Θέατρο της Δευτέρας" στην ΕΡΤ να ήμουν ήδη αρκετή ώρα στο κρεβάτι, βρισκόμουν, ως συνήθως τέτοια μέρα, καρφωμένος μπροστά στην οθόνη! Για κάποιο λόγο το συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκούσε μια περίεργη γοητεία πάνω μου, "Κατά φαντασίαν ασθενής", "Δον Καμίλο" και πόσες άλλες παραστάσεις παιγμένες και μαγνητοσκοπημένες ειδικά για τη μικρή οθόνη έμοιαζαν έως και μαγικές στα δικά μου μάτια, πόσω μάλλον το "Παγωτό μες στο χειμώνα" που ήταν στο πρόγραμμα της βραδιάς!

Ο τίτλος από μόνος του έφτανε, τι ωραία ιδέα, και πόσο ανέφικτη, σκεφτόμουν, βλέπετε ακόμη τότε τα ψυγεία στα περίπτερα, η βασική πηγή τροφοδοσίας για όλη την πιτσιρικαρία, έβγαιναν από την πρίζα το αργότερο αρχές Οκτώβρη και "επέστρεφαν" το Μάιο!

Μέσι και Κριστιάνο, άστρο λαμπρό τους οδηγεί!

Με το πέρασμα των ετών το έως και... αδιανόητο της διαθεσιμότητας της απόλυτης καλοκαιρινής απόλαυσης όλο το χρόνο δεν κατέστη απλά δυνατό αλλά τώρα πια, εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, θεωρείται δεδομένο! Τη θέση του, εσχάτως, στα πρωτάκουστα της εποχής έχει πάρει το... "Μουντιάλ μες στο χειμώνα", δε λέω ότι θα, ούτε ότι πρέπει να, το συνηθίσουμε, απλά ο μόνος λόγος που μας φαίνεται περίεργο είναι γιατί το δοκιμάζουμε πρώτη φορά, μας ξεβολεύει αρκετά! Ιδίως τους πιτσιρικάδες που δε θα έχουν την πολυτέλεια να απολαύσουν ποδόσφαιρο ελεύθεροι από τις σχολικές τους υποχρεώσεις, για μια φορά έστω ας κάνουμε ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα με τα λαμπιόνια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα το αντέξουμε! Η συγκεκριμένη πρωτιά, το έχουμε στο DNA μας η αλήθεια είναι να ιεραρχούμε, πολύ περισσότερο να αριθμούμε, δεν είναι και η μόνη της διοργάνωσης, ιστορική πρεμιέρα του Μουντιάλ στην Αραβική Χερσόνησο, ιστορικό ντεμπούτο για γυναίκες διαιτητές, Γιοσίμι, Μουνκανσάνγκα και Φραπάρ ετοιμάζονται, ποτέ κατά το παρελθόν όλα τα γήπεδα του τουρνουά, οκτώ τον αριθμό στην περίπτωσή μας, δεν ήταν τόσο κοντά το ένα στο άλλο, όλα τους σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων από την Ντόχα!

Δεν είναι όμως οι πρωτιές αλλά... μια εσχατιά που μοιάζει να χαρακτηρίζει έως και να καθορίζει τη διοργάνωση, επιτρέψτε μου, με όλα τα... συμπαρομαρτούντα και τα πολλά εξωαγωνιστικά ζητήματα που, καλώς, δεν αντιλέγω, μας έχουν απασχολήσει τον τελευταίο καιρό σε σχέση με το τουρνουά σα να ξεχάσαμε το πιο σημαντικό! Πρόκειται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κι ας λέει ο Κριστιάνο, για το τελευταίο Μουντιάλ τόσο του Μέσι όσο και του Ρονάλντο, κοντά είκοσι χρόνια τώρα μας προσέφεραν απλόχερα χιλιάδες, στην κυριολεξία και το ξέρετε καλά, αξέχαστες στιγμές στο χορτάρι σε βαθμό που οι δυο τους έδωσαν μορφή, σχήμα και ταυτότητα σε μια ολόκληρη ποδοσφαιρική εποχή! Τέτοιο δίπολο, με την αξία, το ταλέντο, την ποιότητα, τη συνέπεια αλλά και την επιτυχία, συνδυαστικά, των εν λόγω δεν υπήρξε, ούτε και θα υπάρξει πιθανότατα, ποτέ! Αυτή είναι η ύστατη ώρα τους, η ευκαιρία που τους απέμεινε για να κατακτήσουν την κορυφή του Κόσμου, δεν ξέρω αν θα... προκύψει, με βάση την απόδοσή τους, το δικό τους Μουντιάλ! Είναι όμως σίγουρα το Μουντιάλ στο οποίο όλοι εμείς οι... ευεργετημένοι από την "αστερόσκονή" τους μπορούμε, έως και οφείλουμε, να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που τόσα χρόνια ήταν οι δικοί μας, ποδοσφαιρικοί, "μάγοι με τα δώρα"! Λέτε τελικά γι αυτό να γίνεται Χριστούγεννα;

*Το ραντεβού με τη «στρογγυλή θεά» πλησιάζει και σε λίγες μέρες όλος ο πλανήτης θα κινείται στον ρυθμό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022. Από 20 Νοεμβρίου έως και 18 Δεκεμβρίου, όλοι οι άσοι του ποδοσφαίρου θα παίζουν μπάλα αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+, και η εκπομπή «ΩΡΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ», με τον Στέφανο Αβραμίδη και τον Βασίλη Σαμπράκο, θα έρχεται καθημερινά για να μεταδώσει τα καλύτερα γκολ, τις αμφισβητούμενες φάσεις, τις ανατροπές, το κοντράστ συναισθημάτων, το παρασκήνιο, τον παλμό των φιλάθλων, αλλά και αποκλειστικές συνεντεύξεις και πλάνα από το Κατάρ.