Oι Καλύτεροι Ποδοσφαιριστές που Δεν Κατάφεραν Ποτέ να Αγωνιστούν σε Μουντιάλ

×

Γιου Φάουλ by VICE

Μεταξύ πολλών πραγμάτων που θα παρακολουθήσει ο πλανήτης στο συγκεκριμένο Μουντιάλ είναι κι ο Lionel Messi. Η Αργεντινή, μετά από καιρό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φαβορί και ο καλύτερος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του πλανήτη έχει μία ακόμη ευκαιρία, μάλλον την τελευταία, να γράψει ιστορία σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Oι Καλύτεροι Ποδοσφαιριστές που Δεν Κατάφεραν Ποτέ να Αγωνιστούν σε Μουντιάλ

Ομολογουμένως, η κουβέντα για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών περνάει πάντα και από το Μουντιάλ. Ο Pele και ο Maradona έχουν καταφέρει να το κατακτήσουν. Ο Messi όχι. Και αν δεν τα καταφέρει ούτε και φέτος, θα είναι αρκετά δύσκολο να μπει σε αυτό το υπερβολικά κλειστό κλαμπ των κορυφαίων. Ρωτήστε και τον Cruyff.

Υπάρχει όμως και μία άλλη κατηγορία ποδοσφαιριστών. Αυτοί που μπορεί να τα κατάφεραν φανταστικά σε διασυλλογικό επίπεδο αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να παίξουν σε κάποιο ματς της τελικής φάσης του Μουντιάλ. Μην ξεγελιέστε. Υπάρχουν και μερικά ονόματα σπουδαίων ποδοσφαιριστών.

Alfredo Di Stefano

Ο ίδιος ο Pele -σε μία στιγμή ταπεινότητας- τον ξεχώρισε ως τον κορυφαίο όλων των εποχών. Οποιοσδήποτε εκτός από τον Maradona, θα σκεφτεί κάποιος κακεντρεχής. Δεν μπορεί βέβαια κανείς να αμφισβητήσει το μέγεθος του Di Stefano. Ο θρύλος της Real αγωνίστηκε με τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες (Ισπανία, Αργεντινή, Κολομβία). Με καμία από αυτές όμως δεν συμμετείχε σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πώς γίνεται αυτό; Η Αργεντινή δεν συμμετείχε στο πρώτο μεταπολεμικό Μουντιάλ του 1950 και ο ίδιος δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο επόμενο επειδή είχε ήδη παίξει με τις φανέλες και της Αργεντινής και της Κολομβίας. Το 1958, αφού είχε πάρει ισπανική υπηκοότητα, έπαιξε σε κάποια παιχνίδια προκριματικών, αλλά η εθνική Ισπανίας δεν μπόρεσε να περάσει στην τελική φάση.

Ryan Giggs

Μερικοί μπορεί να θυμάστε το διαφημιστικό στο οποίο ο Giggs τρόλαρε τον εαυτό του για τη μη συμμετοχή στο Μουντιάλ. Βλέπετε, η Ουαλία του τότε δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή και οι πιθανότητες να φτάσει στα τελικά ήταν απειροελάχιστες. Τι σήμαινε αυτό;

Πολύ απλά ότι ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που έπαιξαν στην Premier League κάθε τέσσερα χρόνια έπαιρνε μπίρες και έβλεπε πολύ χειρότερους από αυτόν ποδοσφαιριστές να βρίσκονται στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη.

Ο ίδιος πάντως είχε και 64 συμμετοχές με 12 γκολ με τη φανέλα της Ουαλίας. Η μόνη μεγάλη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 με τη φανέλα της Μεγάλης Βρετανίας (ήταν και αρχηγός).

George Weah

Κάποιοι θα σκεφτούν τον Drogba. Κάποιοι άλλοι τον Eto’o. Υπάρχουν και οι πιο ψαγμένοι που θα πάει το μυαλό τους στο Rorger Milla. Μην ξεχνάμε φυσικά και τον εν ενεργεία Salah. Σπουδαίοι όλοι τους, αλλά μάλλον κανείς καλύτερος από τον George Weah. O πρώην αστέρας της Milan, της Μonaco και της Paris Saint-Germain ήταν από τη Λιβερία, της οποίας σήμερα είναι και Πρόεδρος ! Δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει τη χώρα του σε τελική φάση Μουντιάλ, παρόλα αυτά πήρε τη Χρυσή Μπάλα του 2005. Μέχρι σήμερα παραμένει ο μόνος Αφρικανός που τα έχει καταφέρει. Η Λιβερία από την άλλη δεν έχει φτάσει ούτε κοντά στο να περάσει στα τελικά κάποιου Μουντιάλ.

Eric Cantona

Μουντιαλική φιγούρα που δεν κατάφερε να παίξει ούτε λεπτό σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. To 1986 ήταν ακόμα 20 ετών. Η Γαλλία απέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση των Mουντιάλ 1990 και 1994. Όταν τα κατάφερε, κερδίζοντας μάλιστα και το τρόπαιο του 1998, ο Eric Cantona είχε ήδη αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 30 ετών. Αν μη τι άλλο μία πολύ σημαντική απουσία που θα είχε να δώσει πολλές ιστορίες που δεν θα αφορούσαν μόνο το ίδιο το παιχνίδι εντός των τεσσάρων γραμμών.

Jari Litmanen

Με διαφορά, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έβγαλε ποτέ η Φινλανδία. Στην καριέρα του σε διασυλλογικό επίπεδο κατάφερε πάρα πολλά, κυρίως με τη φανέλα του Ajax. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, όμως, έκατσε σε μέτριες φουρνιές και δεν κατάφερε να φτάσει σε ένα Μουντιάλ, παρότι έπαιξε 137 παιχνίδια με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Αρκετά αδικημένος και υποτιμημένος εν μέρει και λόγω της απουσίας του από τέτοιες διοργανώσεις. Μαζί του στην αποτυχία ο επίσης Φινλανδός αμυντικός Sami Hyypia.

Bernd Schuster

H μάλλον πιο περίεργη περίπτωση όλων. Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής έκανε σπουδαίες εμφανίσεις με τη φανέλα της Barcelona και είναι ακόμα ιδιαίτερα αγαπητός στην Ισπανία (έπαιξε και στη Real). Παρόλα αυτά για προσωπικούς δεν μπόρεσε να πετύχει αντίστοιχα πράγματα και με τη φανέλα της εθνικής Γερμανίας.

H άρνησή του να παίξει σε ένα ματς κόντρα στην Αλβανία λόγω τη γέννησης του δεύτερου παιδιού του ήταν η κορυφή του παγόβουνο στην κάκιστη σχέση του με την Ομοσπονδία, τον προπονητή και πολλούς ποδοσφαιριστές. Μετά από πολλά επεισόδια, αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Γερμανία σε ηλικία μόλις 24 ετών και επομένως δεν πρόλαβε να παίξει ούτε λεπτό σε τελική φάση Μουντιάλ.

Ian Rush

Ο έτερος σπουδαίος Ουαλός ποδοσφαιριστής και ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της Liverpool. Ο Ian Rush ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της χώρας μέχρι να τον ξεπεράσει ο Gareth Bale. Απέτυχε όμως να βρεθεί έστω και κοντά στην τελική φάση κάποιου Μουντιάλ.

George Best

Το έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, το βλέπουμε κι εδώ. Όποιοι πρόλαβαν να δουν τον George Best μιλούν για έναν μάγο του ποδοσφαίρου. Τα μαγικά του όμως και το αστείρευτο ταλέντο του δεν ήταν αρκετά για να πάρει τη Βόρεια Ιρλανδία από το χεράκι και να τη στείλει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όταν τελικά η χώρα του τα κατάφερε το 1982, ο προπονητής του το σκέφτηκε αλλά η καριέρα του είχε πάρει την κατηφόρα και ο ίδιος ήταν πια 35 ετών.

Valentino Mazzola

Για τους περισσότερους της λίστας, η ατυχία ήταν ότι δεν βρήκαν ποτέ συμπαίκτες που θα τους πλαισίωναν ώστε να οδηγήσουν τις χώρες τους στην πρόκριση. Εδώ όμως έχουμε μία πραγματική τραγωδία. Ο Valentino Mazzola ήταν ποδοσφαιριστής της Torino και θεωρείται ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Η καριέρα του όμως έπεσε πάνω στους Παγκόσμιους Πολέμους.

Τον Μάιο του 1949, ο ίδιος βρέθηκε στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε όλα τα μέλη της ομάδας της Torino. Έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 30 ετών.

David Ginola

Παρότι υπήρξε ένας εκ των καλύτερων Γάλλων ποδοσφαιριστών κατά τη δεκαετία του 1990, ο David Ginola δεν έπαιξε παρά μόνο 17 παιχνίδια με τη χώρα του. Ένα από αυτά ήταν το πολύ κρίσιμο κόντρα στη Βουλγαρία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1994. Το σκορ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ήταν 1-1. Η Γαλλία περνούσε και με ισοπαλία.

Ο Ginola, που είχε περάσει ως αλλαγή, βρέθηκε με την μπάλα στο κόρνερ και αντί να την κρατήσει ώστε να κερδίσει χρόνο, επιχείρησε μία άτσαλη σέντρα. Η ομάδα της Βουλγαρίας βγήκε στην αντεπίθεση και μάλιστα έβαλε ένα ιστορικό γκολ. Η Γαλλία ήταν εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο προπονητής της τα έβαλε με τον Ginola. Μαζί του κι οι περισσότεροι οπαδοί.

Παρότι έπαιξε κάποια ακόμα παιχνίδια, ως αλλαγή, η καριέρα του με την εθνική Γαλλίας είχε ουσιαστικά τελειώσει.


Διαβάστε περισσότερα στο VICE.