«Απόλυση» Sainz: Λάθος στιγμή ή λάθος απόφαση;

×

Μαρία Ανδρεάδη

Η σεζόν του 2024 ξεκίνησε με ανυπομονησία… για την επόμενη. Την 1η Φεβρουαρίου κυκλοφόρησαν οι φήμες περί μεταγραφής του Lewis Hamilton στη Ferrari ενόψει 2025. Και οι φήμες έγιναν πραγματικότητα σε λίγες μόλις ώρες, ξαφνιάζοντας τους πάντες. Το χάος δεν άργησε να ξεδιπλωθεί, από τα paddock μέχρι και τον τελευταίο θαυμαστή της Formula 1 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Carlos Sainz

Η μετοχή της Ferrari «εκτοξεύθηκε» κατά 10%, με την αξία της εταιρείας να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλα αυτά με την υπογραφή ενός επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή που έχει καταρρίψει όλα τα ρεκόρ. Αν σκεφτούμε ότι η ιταλική ομάδα -φημολογείται πως- θα πληρώνει 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να φορέσει ο Hamilton την κόκκινη φόρμα, τότε μάλλον εκείνος θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερα.

Κι ενώ όλα τα φώτα είναι στραμμένα στον Βρετανό, ένας Ισπανός έχει μείνει… άνεργος. Ο λόγος, φυσικά, για τον Carlos Sainz ο οποίος ξαφνιάστηκε μεν από αυτήν την απόφαση, είναι αφοσιωμένος δε στο να εξασφαλίσει μία κορυφαία θέση για την επόμενη σεζόν.

«Από τη δική μου πλευρά, καταλαβαίνετε ότι έμαθα τα νέα λίγο νωρίτερα από τους υπόλοιπους και είχα μερικές εβδομάδες για να σκεφτώ και να προετοιμαστώ,» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μαδριλένος.

Ο teammate του, ο Charles Leclerc, ισχυρίζεται ότι είχε επίσης ενημερωθεί προτού υπογράψει νέο πολυετές συμβόλαιο με την ιταλική ομάδα, όμως οι πρώτες πληροφορίες μετά την ανακοίνωση της πολύκροτης μεταγραφής ήταν συγκεχυμένες και δε συμφωνούσαν με αυτήν την άποψη.

Για να καταγραφεί στα πρακτικά, ο Μονεγάσκος έχει δηλώσει ότι «τέτοιου είδους συμφωνίες δεν οριστικοποιούνται εν μία νυκτί» και ότι δεν ξαφνιάστηκε από την ανακοίνωση του Hamilton.

Αυτές, βέβαια, είναι μονάχα εικασίες και η αλήθεια μπορεί να μη μαθευτεί ποτέ. Πάμε τώρα στα γεγονότα.

Ο Carlos Sainz είναι ο μόνος οδηγός στο grid αυτήν τη στιγμή που έχει ποσοστό επιτυχίας 100% στα βάθρα φέτος. Αυτό σημαίνει ότι έχει ανέβει στο βάθρο σε όλους τους αγώνες του 2024 στους οποίους έχει εκκινήσει. Δηλαδή έχει κάνει το 3 στα 3, ενώ σαφώς δεν υπολογίζεται το τριήμερο της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο Ισπανός δε συμμετείχε στον αγώνα λόγω επέμβασης σκωληκοειδίτιδας.

Το αποκορύφωμα ήρθε στην Αυστραλία με τη νίκη του Ισπανού και με την προηγούμενη να έχει επιτευχθεί στη Σιγκαπούρη πέρσι. Την ίδια ώρα, ο Leclerc έχει να ανέβει στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου από τον αγώνα της Αυστρίας του 2022.

Παρόλα αυτά, ο Μονεγάσκος βρίσκεται προς ώρας στην 3η θέση του πρωταθλήματος, με 59 βαθμούς, ενώ πίσω του καραδοκεί ο έτερος οδηγός της Ferrari, με διαφορά μόλις 4 βαθμών.

Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το εξής ερώτημα: ήταν λανθασμένη η απόφαση της «απόλυσης» του Carlos Sainz ή λάθος η χρονική στιγμή; Και είναι ένα ερώτημα που δυσκολεύομαι να απαντήσω εδώ κι εβδομάδες.

Γιατί αφενός δε θα μπορούσε ποτέ να είναι λανθασμένη η επιλογή ενός επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο πρωταθλητής είναι κάτι παραπάνω από αθλητής κι έχει χτίσει μία ολόκληρη περσόνα, ένα brand name, που ταυτίζεται άμεσα με το status της διασημότητας. Γιατί περί διασημότητας μιλάμε όταν αναφέρουμε το όνομα Hamilton, για έναν άνθρωπο που αποτελεί πρότυπο για πολλούς και δε φοβήθηκε ποτέ να γίνει πρεσβευτής όσων πιστεύει. Άρα, εκ των πραγμάτων, η επιλογή του μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στους Ιταλούς -είτε αγωνιστικά, είτε εμπορικά.

Αφετέρου, βλέπουμε ότι ο Sainz έχει βάλει στόχο να αποδείξει ότι αξίζει κάτι καλύτερο από μία απλή «απόλυση» κι ότι στοχεύει σε μία κορυφαία θέση. Αυτό φαίνεται από την επίδοσή του, χωρίς πολλά λόγια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχηγοί όλων των ομάδων τον έχουν προσεγγίσει ανοιχτά κι ότι με κάθε καλό αποτέλεσμα του πλέκουν το εγκώμιο. Ας μην ξεχνάμε και το ζήτημα Audi που συνδέεται -άμεσα ή έμμεσα- με την καθόλου διακριτική παρουσία του Carlos Sainz Sr. στα paddock.

Συνολικά, νομίζω πως καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η μεταγραφή του Lewis Hamilton στη Ferrari δεν είναι η λάθος απόφαση. Ούτε η λάθος στιγμή, γιατί ο Βρετανός δε θα βρίσκεται για πολλά χρόνια ακόμα στο άθλημα. Ίσως η χρονική στιγμή της απόφασης να ήταν ατυχής για τον Ισπανό αλλά, άμα τερματίσει μπροστά από τον teammate του στο τέλος της σεζόν, τότε το ζήτημα θα πάρει άλλη διάσταση, που θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο την ιταλική ομάδα παρά τους θαυμαστές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι Sainz είναι εδώ για να μείνει και θα το αποδείξει με κάθε τρόπο. Κι εμείς θα είμαστε εδώ για να απολαύσουμε το θέαμα και να δούμε έναν ακόμη επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή σε κόκκινο μονοθέσιο…