Honda: Και το 2026 στη Formula 1 με... (;)

×

Του Γιώργου Ανανίδα

Νέο πάροχο κινητήρων από το 2026 και μετά φαίνεται να βρήκε η Aston Martin. Η ομάδα από το Σίλβερστοουν, δείχνει να είναι κοντά σε συμφωνία με τη Honda, με σκοπό την χρήση κινητήρων από τον ιαπωνικό κολοσσό.

Honda

Η Honda επέστρεψε στη Formula 1 μέσω της McLaren το 2015, σε μία σύντομη συνεργασία η οποία δεν πήγε καθόλου καλά και στο τέλος του 2017 έληξε. Η ιαπωνική εταιρεία, μετακινήθηκε το 2018 στην τότε Toro Rosso (πλέον Alpha Tauri) και κατά συνέπεια αργότερα στη Red Bull Racing. Με τους κινητήρες της Honda, η αυστριακή ομάδα κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών το 2021 και το 2022 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών το 2022.

Από το 2022, η Honda δεν θεωρείται παραγωγός των κινητήρων, καθώς έχει μόνο επικουρικό ρόλο στην κατασκευή τους, συνεργαζόμενη με την Red Bull Powertrains. Η παρούσα συμφωνία λήγει το 2025, πριν δηλαδή τις μεγάλες αλλαγές τεχνικών κανονισμών που θα επιβληθούν στη Formula 1 το 2026.

Στη Honda, κάθε άλλο παρά αδιάφοροι είναι με τους κινητήρες που θα μπουν στα μονοθέσια το 2026 και φαίνονται να θέλουν τη συμμετοχή τους με την ανάλογη «μερίδα του λέοντος». Οι Ιάπωνες, έχουν ήδη γνωστοποιήσει στην FIA τις προθέσεις τους να είναι επίσημοι παραγωγοί κινητήρων το 2026, αλλά μέχρι πρότινος δεν ήταν απόλυτα σίγουροι και ακόμα το σκέφτονταν.

Πλέον, σύμφωνα με πληθώρα πηγών και ρεπορτάζ, δείχνουν να έχουν αποφασίσει και τα νέα είναι πολύ καλά για την Aston Martin. Με τις Ferrari, Mercedes και Alpine να παράγουν δικούς τους κινητήρες και τη Sauber έτοιμη να γίνει σε τρία χρόνια η Audi, για τη Honda μένουν μόνο οι McLaren, Haas, Williams και Aston Martin.

Η βρετανική ομάδα του Lawrence Stroll, χρησιμοποιεί κινητήρες της Mercedes από το 2009.  Η αποχώρηση από την «ομπρέλα» της Mercedes,  σημαίνει πως η Aston Martin πρέπει να πάψει να λαμβάνει σασμάν και αναρτήσεις από τα «ασημί βέλη». Το να πουν «αντίο» λοιπόν στη Mercedes, μόνο εύκολο δεν θα είναι για τη βρετανική ομάδα, διότι θα χάσει όλα τα παρελκόμενα της συνεργασίας. Πράγμα που σημαίνει, πως η Aston Martin θα πρέπει πια να κατασκευάζει δικά της σασμάν, μία δουλειά πολύ δύσκολη για μία ομάδα που δεν το έχει κάνει εδώ και χρόνια.

Το κομμάτι του κινητήρα πάντως, φαίνεται να έχει καλυφθεί για την ομάδα από το Σίλβερστοουν και πλέον μένει μόνο η επίσημη επιβεβαίωση.