Ποιος θα προμηθεύει ελαστικά την Formula 1 από το 2025;

×

Η FIA απεύθυνε σήμερα πρόσκληση ενδιαφέροντος προς υποψήφιους προμηθευτές ελαστικών για όλη τη γκάμα των κορυφαίων της πρωταθλημάτων μονοθεσίων. Δεν είναι μόνο η Formula 1 που ο επιλεγμένος συνεργάτης θα κληθεί να προμηθεύσει, το τουλάχιστον τριετές συμβόλαιο θα καλύψει και τις μικρότερες κατηγορίες Formula 2,  Formula 3.

F1 GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

Σε επίπεδο τόσο διαστάσεων όσο και δυναμικής συμπεριφοράς δεν προδιαγράφονται αλλαγές. Οι 23 ίντσες παραμένουν ώστε να δείχνουν τα ελαστικά παρόμοια με αυτά των αυτοκινήτων δρόμου. Αντίστοιχα παραμένουν οι στόχοι για ευρεία κλίμακα λειτουργίας, ελαχιστοποίηση της υπερθέρμανσης και έλεγχο της υπερβολικής φθοράς χωρίς όμως να χαθεί η δυνατότητα για παιχνίδια στις στρατηγικές μέσω των διαφορών στην απόδοση των τύπων γόμας. Σύμφωνα με την FIA όλα αυτά έχουν συμφωνηθεί από κοινού με την Liberty και τις ομάδες.

Αυτό που ωστόσο έχει προστεθεί είναι, οι απαραίτητες για την εποχή, προδιαγραφές αειφορίας σε αρμονία με τον στόχο της Formula 1 να πετύχει μέχρι το 2030 μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι υποψήφιοι προμηθευτές θα πρέπει να υποβάλουν την ανάλυση τους σχετικά με την περιβαλλοντολογική επίπτωση των ελαστικών που χρησιμοποιούνται στη Formula 1. Παράλληλα, θα κληθούν να επιδείξουν καλές πρακτικές και να προτείνουν πρωτοποριακές ιδέες σχετικά με τη διαχείριση της ζωής των ελαστικών.

Επί της ουσίας πάντως η Pirelli φαντάζει το μεγάλο φαβορί εξαιτίας της τεράστιας τεχνογνωσίας που έχει αποκομίσει μετά από δώδεκα χρόνια με το αποκλειστικό συμβόλαιο προμήθειας ελαστικών τόσο της Formula 1 όσο και των μικρότερων κατηγοριών.