GP Κίνας: Ο Stroll στην κορυφή σε ένα μεικτό και μη ενδεικτικό FP1

×

Γιώργος Ανανίδας

Ο Lance Stroll σημείωσε στο τέλος την καλύτερη επίδοση της μίας και μοναδικής ώρας ελεύθερων δοκιμών στη Σαγκάη, με τον Oscar Piastri να ακολουθεί, την ώρα που ο Max Verstappen ήταν ο τρίτος ταχύτερος. Όλες οι γόμες δοκιμάστηκαν, καθώς κάθε ομάδα είχε τη δική της προσέγγιση και συνολικά, το FP1 δεν ήταν καθόλου ενδεικτικό.

Lance Stroll

Όπως αναμενόταν, λόγω του ότι οι ομάδες είχαν μόνο αυτή τη μία ώρα ελεύθερων δοκιμών στην πίστα της Σαγκάης, είδαμε από το ξεκίνημα και τους τρεις τύπους σλικ ελαστικών.

Ο Max Verstappen έθεσε εξ αρχής τον ρυθμό με την μέση γόμα και λίγο αργότερα ακολούθησε ο Sergio Perez με το δεύτερο ταχύτερο πέρασμα.

Οι μόνες ομάδες που ξεκίνησαν με την μαλακή γόμα, ήταν η Alpine και η Ferrari. Ωστόσο, το «καλπάζον άλογο» δεν πρόλαβε να σημειώσει ένα γρήγορο πέρασμα, διότι μετά από περίπου 15 λεπτά διαδικασίας, βγήκε κόκκινη σημαία λόγω… φωτιάς.

Συγκεκριμένα, στο γρασίδι της στροφής 7 εντοπίστηκε καπνός και μία μικρή φωτιά, χωρίς να είναι σε κάποιον εκείνη τη στιγμή γνωστή η προέλευσή της.

Ευτυχώς, δεν προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα, με το θέμα να διευθετείται γρήγορα και τη διαδικασία να συνεχίζεται λιγότερο από πέντε λεπτά μετά.

Καμία ομάδα δεν άλλαξε ελαστικά στο μεταξύ, καθώς η Mercedes συνέχιζε με τη σκληρή γόμα, κάνοντας προσομοίωση αγώνα, ενώ η Ferrari είχε το μυαλό της στις κατατακτήριες δοκιμές του Sprint και του κύριου αγώνα και συνέχιζε με την μαλακή.

Λίγο πριν το κλείσιμο της πρώτης μισής ώρας, οι Charles Leclerc και Carlos Sainz σημείωσαν τα ταχύτερα περάσματα, εκθρονίζοντας προς ώρας τις δύο Red Bull.

Συνολικά, κάθε ομάδα ακολουθούσε τη δική της τακτική και προσέγγιση, προσπαθώντας να αποσπάσει τα μέγιστα από την μόλις μία ώρα ελεύθερων δοκιμών.

Η μαλακή γόμα άρχισε να εντυπωσιάζει σε ένα σημείο, με τον Logan Sargeant να σκαρφαλώνει στη 2η θέση, ενώ ο Alex Albon σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο λίγα λεπτά μετά. Την ίδια ώρα, ο Esteban Ocon είχε ανέβει στην 5η θέση, εκμεταλλευόμενος τα ελαστικά του και το αναβαθμισμένο πάτωμα της A524.

Με κάτι περισσότερο από 10 λεπτά να απομένουν στο FP1, οι δύο Red Bull φόρεσαν την μαλακή γόμα ενόψει του Sprint Qualifying. Στον πρώτο τους ανταγωνιστικό γύρο με τη C4, οι «ταύροι» κατέκτησαν αμέσως τις δύο κορυφαίες θέσεις, όντας μισό δευτερόλεπτο ταχύτεροι από τη Williams.

Προς το τέλος της διαδικασίας, η μαλακή γόμα φυσιολογικά μονοπώλησε για τις ομάδες, ώστε να έχουν μία εικόνα του ρυθμού τους πριν τις κατατακτήριες. Ο Ocon κατόρθωσε να ανέβει για λίγο 3ος, ενώ ο Piastri έκανε την έκπληξη με την McLaren και ανέβηκε προσωρινά στην κορυφή.

Τελικά, ο Lance Stroll αποδείχθηκε ο ταχύτερος της διαδικασίας, καθώς η επίδοσή του άφησε στη 2η θέση τον Αυστραλό οδηγό της McLaren και στην 3η έμεινε ο Verstappen.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα του FP1 στην Κίνα:

GRAND PRIX ΚΙΝΑΣ - FP1