Δες ΕΔΩ το νέο ΒΕΤΑ site του antenna.gr
 

VICE SPECIALS «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ SOS»

Τετάρτη 04-10-17

Ημερομηνία Προβολής: Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017
Ώρα μετάδοσης: 01:00

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ SOS».Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», ήταν εκείνο που προκάλεσε μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό Κόλπο. Μετά τη βύθιση του πλοίου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ξημερώματα Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017, εκατοντάδες τόνοι πετρελαίου, διέρρευσαν στη θαλάσσια περιοχή και κάλυψαν τις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας. Τέσσερις μέρες μετά, οι κηλίδες πετρελαίου έφτασαν και στην παράκτια ζώνη των νοτίων προαστίων στην Αττική, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και θλίψη.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα για τα ακριβή αίτια του ναυαγίου, καθώς και για το πώς από ένα σχετικά μικρό ναυάγιο, προκλήθηκε μια τόσο μεγάλη περιβαντολλογική ρύπανση, που δύσκολα θυμόμαστε παρόμοιά της στο πρόσφατο παρελθόν.


Το VICE έκανε ένα οδοιπορικό στις περιοχές που έφτασε η πετρελαιοκηλίδα. Κάτοικοι και επαγγελματίες της Σαλαμίνας και των νοτίων προαστίων μας μιλούν για το αν λειτούργησε έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός. Ειδικοί αξιολογούν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής και προβλέπουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επανέλθουν στην προ μόλυνσης κατάσταση, οι ακτές του Σαρωνικού.

Έρευνα/ Παραγωγή/ Παρουσίαση: Κατερίνα Βασιλείου

Βοηθός Παραγωγής: Μαριλύ Ανδριοπούλου, Ελίζα Μπενβενίστε

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κορρές

Κάμερα: Αλέξης Πηλός 

Βοηθός Κάμερας: Δημήτρης Ζιβόπουλος

Ήχος: Δημήτρης Σταμάτης, Στέλιος Μπουζιώτης

Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου, Βανέσσα Ζέρη

Γραφικά: V Productions
 

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ: https://video.vice.com/gr/show/vice-greece-specials