VICE SPECIALS «Η Κομισιόν και τα άδυτα του λόμπι της αμυντικής βιομηχανίας»

Πέμπτη 05-01-17

Ημερομηνία Προβολής: 7 Ιανουαρίου 2017
Ώρα: 00:15

Το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials που θα προβληθεί το Σάββατο 7 Ιανουαρίου, στις 00.15, παρουσιάζει μία διασυνοριακή δημοσιογραφική έρευνα του ελληνικού γραφείου του VICE για τις σχέσεις της Κομισιόν με το λόμπι της βιομηχανίας συστημάτων ασφαλείας και τις οπλοβιομηχανίες.

Drones, αεροπλανοφόρα, δορυφόροι, βιομετρικά συστήματα, βάσεις δεδομένων: Η Ευρώπη χρηματοδοτεί και αναπτύσσει νέα και υπερσύγχρονα συστήματα για να ελέγξει τη μετανάστευση και παράλληλα να προστατευτεί από την τρομοκρατία.

Εννέα δημοσιογράφοι από οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες, μέλη της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας “Investigate Europe, αποκαλύπτουν τα παρασκήνια των κέντρων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το λόμπι των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών συστηματικά προωθεί τα συστήματα ασφάλειας που σήμερα γίνονται κομμάτι της ζωής μας.

Η έρευνα, ανάμεσα σε άλλα, εστιάζει στο γεγονός ότι μέλη του λόμπι συμμετέχουν στις επιτροπές όπου αποφασίζονται ο προϋπολογισμός και τα νέα προγράμματα που δημιουργούνται στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης και των τρομοκρατικών ενεργειών.

Στη διασυνοριακή έρευνα συμμετέχουν δημοσιογράφοι από μέσα ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη, όπως η Corriere della Sera στην Ιταλία, το Tagesspiegel στη Γερμανία, η Publico στην Πορτογαλία, το Newsweek στην Πολωνία, ο όμιλος Schibsted στη Νορβηγία και ο EUobserver στις Βρυξέλλες.

Έρευνα – Παρουσίαση – Παραγωγή: Νικόλας Λεοντόπουλος
Παραγωγή: Δημήτρης Μπούνιας
Μοντάζ: Στεφανία Γιαννίκου
Κάμερα – Σκηνοθεσία Γυρίσματος: Κωνσταντίνος Κουκούλης