VICE Specials - GLOBAL LAUNDROMAT - ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 01.15 ΣΤΟΝ ΑΝΤ1

Πέμπτη 30-03-17

«Global Laundromat: Το πλυντήριο των 21 δισ. Δολαρίων»

Ημερομηνία Προβολής: Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ώρα μετάδοσης: 01:15

Την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 01.15,  μετά τα μεσάνυχτα, το ντοκιμαντέρ της εκπομπής VICE Specials στον ΑΝΤ1, εξετάζει τα στοιχεία της πρόσφατης διαρροής τραπεζικών δεδομένων που έφερε στο φως το “Global Laundromat”, μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για ξέπλυμα χρήματος από τη Ρωσία, η οποία - μεταξύ άλλων - φανερώνει ίχνη συναλλαγών από εμπλεκόμενες offshore και προς την Ελλάδα.

Η διασυνοριακή αυτή δημοσιογραφική συνεργασία φέρνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μίας έρευνας 61 δημοσιογράφων από 32 χώρες, οι οποίοι επί μήνες «έσκαβαν» τα τραπεζικά δεδομένα που αποκτήθηκαν από την ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) και τη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta.

Εκτός από το VICE Greece, στην έρευνα συμμετέχουν διεθνή ΜΜΕ, όπως ο βρετανικός Guardian, η γερμανική Süddeutsche Zeitung και πολλά ακόμη.

Όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα, μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα τραπεζικών λογαριασμών, offshore εταιρειών και αμφιλεγόμενων αποφάσεων δικαστών, χρήματα αμφιβόλου προελεύσεως από τη Ρωσία έμπαιναν επί τέσσερα χρόνια στο ευρωπαϊκό και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Το ύψος των συνολικών κεφαλαίων φέρεται να φτάνει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στη Μολδαβία, όπου βρίσκεται το πλέον σημαντικό “γρανάζι” του μεγάλου ρωσικού πλυντηρίου, αλλά και στην ελληνική περιφέρεια όπου εντοπίζονται εταιρείες που φέρονται να έχουν λάβει χρήματα από τις offshore.

Έρευνα – Παρουσίαση – Παραγωγή: Χάρης Καρανίκας
Παραγωγή: Χάρης Καρανίκας, Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Μοντάζ: Στεφανία Γιαννίκου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θοδωρής Κωνσταντίνου