VICE SPECIALS “Agent Orange”: Ο Έλληνας που Βοηθά τα Θύματα του Βιετνάμ

Πέμπτη 19-01-17

Ημ/νια Προβολής: Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Ώρα: 01.15

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στη μία και τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, μία από τις πιο μεγάλες παραγωγές του, το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Agent Orange”: Ο Έλληνας που Βοηθά τα Θύματα του Βιετνάμ.

Η έρευνα του VICE επικεντρώνεται στον «Πορτοκαλί Παράγοντα», τις τοξικές ουσίες που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον της περιοχής. Πριν από μία δεκαετία τα θύματα του “Agent Orange” κινήθηκαν δικαστικά και ζήτησαν αποζημιώσεις από τις εταιρείες που το κατασκεύασαν. Ο άνθρωπος πίσω από την προσπάθειά τους ήταν ένας Έλληνας, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Κόκκορης.

Η Αναστασία Μουμτζάκη, senior producer του VICE, ταξίδεψε στο Βιετνάμ και συνάντησε τον Έλληνα δικηγόρο, Κωνσταντίνο Κόκκορη, αλλά και τους ανθρώπους που υποφέρουν ακόμα από την φρίκη ενός πολέμου που έγινε πριν από 40 χρόνια, καταγράφοντας σοκαριστικές εικόνες που δεν έχουν προβληθεί ξανά στην ελληνική τηλεόραση. Ακόμα, διερευνά ποιες θα μπορούσαν να είναι οι μελλοντικές λύσεις και τα επόμενα βήματα που εξακολουθεί να κάνει υπέρ τους ο Έλληνας δικηγόρος, επιδιώκοντας δικαίωση για τους ανθρώπους αυτούς στο Βιετνάμ.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν ένας από τους φρικιαστικούς πολέμους στην Ιστορία. To “Agent Orange” ήταν μία από τις πιο σοβαρές πτυχές του. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Αμερικανοί ψέκαζαν αυτό το δηλητηριώδες χημικό στη πυκνή βλάστηση του Βιετνάμ, με σκοπό να στερήσουν τους Βιετκόγκ από κρυψώνα και προμήθειες.

To “Agent Orange” όμως όπως αποδείχτηκε έκανε και κάτι άλλο. Περιείχε διοξίνη, την πιο επικίνδυνη ουσία που είναι γνωστή στον άνθρωπο, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας όπως καρκίνο, τερατογενέσεις και γενετικές διαταραχές, ακόμα και στις μελλοντικές γενιές. Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι στο Βιετνάμ γεννιούνται παιδιά παραμορφωμένα ή με σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας του “Agent Orange”.

Έρευνα – Παρουσίαση – Παραγωγή: Αναστασία Μουμτζάκη
Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου
Κάμερα – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θοδωρής Κωνωσταντίνου

Δείτε όλα τα επεισόδια της εκπομπής αλλά και τα VICE Specials και τα VICE on HBO στο επίσημο minisite της εκπομπής: www.antenna.gr/vice