Πολιτική

07 Ιανουαρίου 2022 18:39

Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ για Ρωσία και Ουκρανία: η παρέμβαση Δένδια

Διάβασέ μου το...

Τι είπε στην παρέμβαση του ο Νίκος Δένδιας και τι υποστήριξε για την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων με την Μόσχα για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ για Ρωσία και Ουκρανία: η παρέμβαση Δένδια
-

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου δόθηκε έμφαση στην διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την Ρωσία, συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως σημειώνει σε ανάρτηση του στα social media, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι στο επίκεντρο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, βρέθηκαν «η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την Ουκρανία και η επικείμενη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβαση του ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, στο πλαίσιο της διττής προσέγγισης και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα καλωσορίζει την σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι για την επίτευξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, χρειάζεται αποκλιμάκωση και ότι ο διάλογος αυτός, προκειμένου να φέρει απτά αποτελέσματα, θα χρειαστεί χρόνο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στον διάλογο αυτό θα πρέπει να τονιστούν εξ' αρχής οι θέσεις μας, οι οποίες βασίζονται στις κοινές αρχές και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Βασική αρχή αποτελεί η καταδίκη οποιασδήποτε παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, μια αρχή την οποία οφείλουν να σέβονται οι Νατοϊκοί σύμμαχοι σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς και οι χώρες με εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ και ειδικά η Ουκρανία που ζητά διεθνή αλληλεγγύη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι ο ΟΑΣΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην μείωση της έντασης και στον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ειδήσεις σήμερα:

Εύβοια: Τον έλουσε με οινόπνευμα και του έβαλε φωτιά

Κορονοϊός - Σέρρες: Γιαγιά 108 ετών εμβολιάστηκε γιατί... της έλειψαν οι φίλες της (εικόνες)

Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Πέτσας: Μείωση των ηλικιακών ορίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ