Υγεία - Περιβάλλον

02 Δεκεμβρίου 2020 06:41 Τελευταία ενημέρωση : 02 Δεκεμβρίου 2020 20:53

Lockdown: “κλείδωσε” η παράταση - τα σενάρια για σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο

Διάβασέ μου το...

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη των γιορτών. Την Πέμπτη οι αποφάσεις για τα σχολεία. Ποια σενάρια προκρίνονται για την εστίαση και τα μικρά καταστήματα.

Lockdown: “κλείδωσε” η παράταση - τα σενάρια για σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο
-

Έως την Παρασκευή αναμένεται να "ξεκλειδώσει" το κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή άρση του lockdown και να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Όλα συνηγορούν σε μια μικρή παράταση των μέτρων, έως και τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς. Άγνωστο προς το παρόν παραμένει αν θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ συνεχίζεται το "θρίλερ" με την εστίαση.

Το μόνο πάντως που φαίνεται να έχει "κλειδώσει" έως τώρα είναι η παράταση του lockdown. Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη των γιορτών. Η κυβέρνηση δεν θέλει να μιλά με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα γι αυτό έως την Πέμπτη αναμένονται τα στοιχεία και οι  προτάσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται σταδιακό άνοιγμα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Την Πέμπτη η Νίκη Κεραμέως, σε  τηλεδιάσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, θα έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία. Οι ειδικοί φαίνεται πως είναι διχασμένοι για το εάν πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά στις 14 Δεκεμβρίου και φαίνεται πως προκρίνεται το σενάριο να ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Σε δυο φάσεις θα ανοίξει το λιανεμπόριο: πρώτα τα μικρά κατάστημα και μία εβδομάδα μετά τα πολυκαταστήματα. Η εστίαση θα είναι ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί. Εάν ανοίξει θα είναι μετά της 21 Δεκεμβρίου με αυστηρούς όρους και κανόνες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων εξάλλου δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας. Σημείωσε πως τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και έκανε γνωστό ότι τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα.

"Ασφαλώς δεν μπορεί να αρθεί το lockdown, τουλάχιστον κατά μαζικό τρόπο, όσο τα νούμερα είναι τόσο πολύ ψηλά, μετά τα 2.199 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις ΓεωργιάδηςΣτο ερώτημα εάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση του απαγορευτικού έως τις 14 Δεκεμβρίου, απάντησε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρξει μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς. Εξήγησε ότι η σκέψη της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να αποσυμπιέσει το σύστημα, χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ