Κόσμος

13 Οκτωβρίου 2020 15:24 Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτωβρίου 2020 21:56

Στάνο: στην Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Η επιθετική στάση της Άγκυρας θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.

Στάνο: στην Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις
-

Της Μαρίας Αρώνη

«Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης και 16ης Οκτωβρίου», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα οποία «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου».

Αυτό σημαίνει, σχολίασε στη συνέχεια ο Πίτερ Στάνο, ότι αν οι ηγέτες κρίνουν ότι η κατάσταση με την Τουρκία δείχνει να επιδεινώνεται σοβαρά, μπορούν να το συζητήσουν και πριν από το τέλος του έτους. «Οι ηγέτες θα συζητήσουν ποιά θα είναι η αντίδραση ή ποιές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

Σαρλ Μισέλ: Τη 2η μέρα της Συνόδου Κορυφής θα συζητηθούν «θέματα εξωτερικής πολιτικής» 

Καμία αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα δεν κάνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης και 16ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.Ο κορονοϊός, το Brexit, η κλιματική αλλαγή και οι σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ θέματα εξωτερικής πολιτικής θα συζητηθούν τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου. «Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι οι μολύνσεις COVID αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα στις 15:00 με την καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

συμφωνία αποχώρησης - ΒΡΕΧΙΤ - Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν - Σαρλ Μισέλ

Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τον Michel Barnier. «Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί με κάθε κόστος. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές. Θα καλέσω τον διαπραγματευτή μας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ισότιμους όρους, την αλιεία και τη διακυβέρνηση», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου. «Τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφωνήσαμε για τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050. Τώρα πρέπει να αυξήσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών μας για το 2030 για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη φιλοδοξία. Η Επιτροπή πρότεινε έναν νέο στόχο τουλάχιστον 55% έως το 2030. Θα ήθελα να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.»

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, ενόψει της επερχόμενης συνάντησης με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης. «Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε τις πολιτικές μας σχέσεις, να τις οδηγήσουμε σε υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την προθυμία να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του άλλου», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Μετά τη συζήτησή για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, θα αντιμετωπίσουμε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Τέλος, σημειώνει ότι για τον COVID-19, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν δύο ζητήματα. Θα αποτιμήσουν τις προσπάθειες συντονισμού που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, μετά την έγκριση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας και θα λάβουν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τα εμβόλια. Στη συνέχεια θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ