Πολιτική

23 Απριλίου 2020 17:42 Τελευταία ενημέρωση : 23 Απριλίου 2020 22:44

Γεννηματά: Χρειαζόμαστε άμεσα ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ

Διάβασέ μου το...

Χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητο» ένα ειδικό ομόλογο, κατά την παρέμβασή της στην τηλεδιάσκεψη των Σοσιαλιστών ηγετών του PES.

Γεννηματά: Χρειαζόμαστε άμεσα ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ
-

«Πρέπει να λάβουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καινοτόμα, μη συμβατικά και γενναία μέτρα. Επιμένω ότι ένα ειδικό ομόλογο είναι απολύτως απαραίτητο», ανέφερε στη τοποθέτησή της, η Φώφη Γεννηματά, στην τηλεδιάσκεψη των σοσιαλιστών ηγετών του PES, που έγινε εν όψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κ. Γεννηματά τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αυτήν την ώρα οι χώρες της Ε.Ε. χρειάζονται:

  • Νέο χρήμα, ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά χωρίς οικονομικά βάρη (υποχρεώσεις) για τα κράτη-μέλη.
  • Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να ανασταλεί ως το 2022.
  • Να αυξηθεί ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός στο 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με έμφαση σε αναπτυξιακές επενδύσεις και σε δημόσιες επενδύσεις για την υγεία και την κοινωνική προστασία.
  • Ένα Πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, και ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Υγείας για ασφαλή μετακίνηση από χώρα σε χώρα.
  • Μόνιμο Ευρωπαϊκό Ταμείο εναντίον της ανεργίας. (Το πρόγραμμα SURE είναι χρήσιμο, αλλά όχι αρκετό).
  • Μια ευρωπαϊκή “bad bank” χρηματοδοτούμενη από την ΕΚΤ, δεδομένου ότι ο COVID-19 συμβάλλει δραματικά στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι «το Ισπανικό Σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ενδιαφέρον, περιέχει αρκετές από τις προτάσεις μας. Μπορούμε να το υποστηρίξουμε».