Κοινωνία

29 Ιανουαρίου 2020 22:48

Associated Press: Πλωτό φράγμα για τους πρόσφυγες σχεδιάζει η Ελλάδα στο Αιγαίο

Διάβασέ μου το...

Το φράγμα θα είναι μήκους 2,7 χιλιομέτρων και θα κοστίσει 500.000 ευρώ...

Associated Press: Πλωτό φράγμα για τους πρόσφυγες σχεδιάζει η Ελλάδα στο Αιγαίο
-

Την κατασκευή ενός πλωτού φράγματος, μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων, ανάμεσα στη Λέσβο και την Τουρκία, ετοιμάζει η κυβέρνηση επιχειρώντας να ανασχέσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας:.

Το υπουργείο Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό-εξπρές, καλώντας εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για να καταθέσουν προτάσεις για την κατασκευή πλωτού φράχτη εντός τριών μηνών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, όμως δεν έχει γίνει γνωστή η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο το πλωτό φράγμα θα έχει ύψος 50 εκατοστών πάνω από το νερό, μήκος 2,7 χιλιομέτρων, ενώ θα έχει εγκατεστημένους δυνατούς φακούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας το κόστος του έργου αγγίζει τα 500.000 ευρώ.

Στην περιγραφή αναφέρεται ότι το πλωτό φράγμα «πρέπει να κατασκευαστεί με μη στρατιωτικές προδιαγραφές και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να πραγματοποιούνται αποστολές διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Associated Press, «η διαδικασία της υπογραφής συμβολαίου θα εκτελεστεί από το υπουργείο, όμως δεν είναι για στρατιωτική χρήση. Η διαδικασία αυτή έχει ομοιότητες με τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται π.χ. για την παροχή εξοπλισμού για τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών».