Κόσμος

29 Ιανουαρίου 2020 17:45

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Με ένα πικρό “αντίο” επικυρώνει το Brexit

Διάβασέ μου το...

Μετά από πολλά χρόνια διεύρυνσης είναι η πρώτη φορά που φεύγει ένα μέλος της ΕΕ. Πότε θα διεξαχθεί η ιστορική ψηφοφορία.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Με ένα πικρό “αντίο” επικυρώνει το Brexit
-

Της Μαρίας Αρώνη

Την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ επικυρώνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία ιστορική ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για τις 19.00 (ώρα Ελλάδος).

Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί με απλή πλειοψηφία δεν θα διαρκέσει παρά μερικά λεπτά και αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις και χωρίς καμία αποχαιρετιστήρια τελετή. Μετά από πολλά χρόνια διεύρυνσης είναι η πρώτη φορά που φεύγει ένα μέλος της ΕΕ και η στιγμή είναι μάλλον θλιβερή και αμήχανη για την Ένωση.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέβιντ Σασόλι θα καλέσει τους βρετανούς ευρωβουλευτές και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων σε μια «σύντομη τελετή». Δεν θα υπάρξει ούτε τελετή για την αποχώρηση των βρετανικών σημαίων. «Μία σημαία θα διατηρηθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες» διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωβουλής.

Έπειτα από μια σχέση 47 ετών,  η επικύρωση της συνθήκης αποχώρησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάβει το «πράσινο φως» για να πραγματοποιηθεί το διαζύγιο ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Το τελικό «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί την Πέμπτη, με την επικύρωση της συνθήκης αποχώρησης από το Συμβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το Brexit θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στις 12 τα μεσάνυχτα.

Μετά το Brexit ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αυτό της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες ενώ παράλληλα θα διεξάγει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη μελλοντική τους σχέση και τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας.