Κόσμος

12 Ιανουαρίου 2020 19:33 Τελευταία ενημέρωση : 12 Ιανουαρίου 2020 22:40

Τραμπ προς Ιράν: Μην σκοτώνετε τους διαδηλωτές σας

Διάβασέ μου το...

Διογκώνεται το κύμα της λαϊκής οργής στην Τεχεράνη, μετά την παραδοχή για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους.

Τραμπ προς Ιράν: Μην σκοτώνετε τους διαδηλωτές σας
-

«Προς τους ηγέτες του Ιράν: Μην σκοτώνετε του διαδηλωτές σας. Χιλιάδες έχουν ήδη σκοτωθεί ή φυλακιστεί από εσάς και ο κόσμος παρακολουθεί. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν. Θέστε ξανά σε λειτουργία το ίντερνετ σας και αφήστε τους δημοσιογράφους να το χρησιμοποιούν ελεύθερα! Σταματήστε να σκοτώνετε τον υπέροχο ιρανικό λαό!». Με το μήνυμα αυτό που ανήρτησε στο Twitter ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές στο Ιράν, την ώρα που κινητοποιήσεις ξέσπαγαν για δεύτερη ημέρα σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

Η πίεση προς την ηγεσία του Ιράν έχει διογκωθεί, μετά την παραδοχή από τον ιρανικό στρατό ότι κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τεχεράνη φοβόταν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.

«Ψεύδονται ότι ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ ακριβώς», φώναζε μια ομάδα διαδηλωτών έξω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

ΙΡΑΝ - ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κάτοικοι της Τεχεράνης δήλωσαν στο Reuters ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς αυξάνεται η λαϊκή οργή έπειτα από τις αλλεπάλληλες αρνήσεις της Τεχεράνης ότι δεν ευθυνόταν για την κατάρριψη του αεροσκάφους, που προηγήθηκαν της παραδοχής της, και ενώ ο Καναδάς και οι ΗΠΑ επέμεναν ότι το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από πύραυλο.

Το Σάββατο η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα με πολλούς από αυτούς να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα», αναφερόμενοι στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ιράν: “Μαύρο πρόβατο” ο Βρετανός πρέσβης

Η Τεχεράνη κάλεσε τον πρέσβη της Βρετανίας στο Ιράν, Ρομπ Μακέιρ, σχετικά με την παρουσία του σε μια “παράνομη” διαδήλωση στην ιρανική πρωτεύουσα στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο “από λάθος” κατέρριψαν οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανέφερε η ιστοσελίδα του ιρανικού ΥΠΕΞ.

AP - ΙΡΑΝ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Νωρίτερα, το Λονδίνο είχε ανακοινώσει ότι ο Βρετανός πρέσβης στο Ιράν συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγο, κάτι το οποίο τα ιρανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι έγινε επειδή υποκινούσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

AP - ΙΡΑΝ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη, μέλη της σκληροπυρηνικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας το κλείσιμό της. Η διαδήλωση της πολιτοφυλακής αυτής, η οποία έχει διασυνδέσεις με την δύναμη ελίτ των “Φρουρών της Επανάστασης”, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη σύντομη κράτηση του Βρετανού πρέσβη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ