Οικονομία

09 Ιανουαρίου 2020 14:15

ESM: ενεργοποίηση ενός ακόμη μέτρου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Διάβασέ μου το...

«Η συνεχιζόμενη πρόοδος των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

ESM: ενεργοποίηση ενός ακόμη μέτρου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
-

Της Μαρίας Αρώνη

Ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε την ενεργοποίηση ενός ακόμη μέτρου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕSM, “το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο ασφαλείας του επιτοκίου που οφείλεται από την Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα. Η αξία της μείωσης ανέρχεται σε 122,15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και μετά την έγκρισή τους, είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, ποσό ύψους 644,42 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κρατούσαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης (SMP / ANFA)”.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση του ΕSM αναφέρει, “Το περιθώριο επιτάχυνσης 2% αφορά τη δόση δανείου ύψους 11,3 δις ευρώ της χρηματοδοτικής συνδρομής του EFSF για την Ελλάδα (το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά χρέους το 2012.  

Σημειώνεται, επίσης, ότι για την περίοδο έως το 2022, το περιθώριο του επιτοκίου μπορεί να μειωθεί στο μηδέν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕFSF κάθε εξάμηνο. Η απόφαση του ΕFSFβασίζεται σε μια θετική αξιολόγηση της συνέχισης της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της μετά το πρόγραμμα.

Η επιστροφή των SMP / ANFAστην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση μέχρι τον Ιούνιο του 2022, με την τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων, ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που απαριθμούνται στη δήλωση τουEurogroup της 22ας Ιουνίου 2018”.

Τέλος, ο ESM υπενθυμίζει ότι, “Η μείωση του περιθωρίου επιτάχυνσης και η επιστροφή των SMP / ANFAαντιπροσωπεύουν τη δεύτερη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Η πρώτη δόση, με ελάφρυνση του χρέους ύψους περίπου 1 δισ. Ευρώ, εγκρίθηκε και αποδεσμεύθηκε τον Μάιο του 2019”.

 Ρέγκλινγκ: η συνεχιζόμενη πρόοδος των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε σχετικά: Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων. Η μείωση του αυξανόμενου περιθωρίου επιτοκίου, καθώς και η αποδέσμευση των κερδών των SMP / ANFA, δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρινόταν στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Με περισσότερα από 190 δισ. Ευρώ σε εκκρεμή δάνεια, ο EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας η Ελλάδα να γίνει μια επιτυχημένη και ακμάζουσα οικονομία.