Πολιτική

07 Ιανουαρίου 2020 21:09 Τελευταία ενημέρωση : 08 Ιανουαρίου 2020 00:05

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Διάβασέ μου το...

Ο Πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Προέδρου των ΗΠΑ, με μια «καυτή ατζέντα» για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για οικονομικά θέματα, όπως τα ενεργειακά.

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο
-

 

Στον Λευκό Οίκο βρέθηκε λίγο μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε υποδοχή του πρωθυπουργικού ζεύγους από το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έξω από το Οβάλ Γραφείο και εν συνεχεία την χειραψία των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο και ακολούθως την κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά απο επιθυμία του Προέδρου των ΗΠΑ δεν θα γίνουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, μετά το πέρας των επαφών τους, καθώς ο Ντ. Τραμπ θα δεχόταν βροχή ερωτήσεων για το Ιράν, γεγονός που θα σκίαζε την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Μητσοτάκης - Τραμπ - Λευκός Οίκος

Μητσοτάκης - Τραμπ - Λευκός Οίκος

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες για πρώτη φορά μετά τις διακοπές για τις Εορτές, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν. Παράλληλα, ο κ.Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ ρωτήθηκε και για τον αγωγό East Med, ενώ μπροστά στις κάμερες ο κ.Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της Ελλάδας. Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, γιατί έχουμε καταπληκτική σχέση. Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της είναι μια τεράστια επιτυχία», είπε ο κ.Τραμπ υποδεχόμενος το ζεύγος Μητσοτάκη. Στην αντιφώνησή του, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Υπάρχει και η οικονομική πτυχή. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι τεράστιο προνόμιο να είμαι εδώ και πάντα μπορείτε να υπολογίζετε στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο εταίρο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ζήτησε στήριξη των ελληνικών θέσεων από τις ΗΠΑ.

Μητσοτάκης - Τραμπ - Λευκός Οίκος

Μητσοτάκης - Τραμπ - Λευκός Οίκος

Ακολούθως, ο κ.Τραμπ απάντησε σε ερώτηση για τον Σουλεϊμανί, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη, πράγμα που το γνώριζε και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. «Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες, σώσαμε ζωές. Κάναμε εξαιρετική δουλειά με την εκτέλεση της αποστολής. Ηταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις, ήταν ένας άνθρωπος που εξουδετερώθηκε επιτυχώς. Κάναμε μεγάλη χάρη στη χώρα μας. Πολλοί και στο Ιράν τον φοβόντουσαν και τον αντιπαθούσαν». Στην ερώτηση για τα αντίποινα του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει «να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με την πολιτιστική του κληρονομιά». « Ο Σουλεϊμανί ήταν ένα τέρας», συνέχισε και υποστήριξε ότι αύριο με τον Πομπέο θα συζητήσει και τα μυστικά σχέδια που είχε. Είμαστε προετοιμασμένοι να επιτεθούμε αν χρειασθεί.

Ερωτηθείς για τα F-35 ο κ.Τραμπ είπε ότι έχουμε εδώ μια μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία και θα συζητήσουμε, πριοσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος και έχει μια μεγάλη παρουσία στι ΗΠΑ.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε στις 21:40.

Σειρά έχει η συνεδρίαση των διευρυμένων κλιμακίων των δύο χωρών, με πληθώρα Ελλήνων υπουργών από την μια πλευρά και υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης από την άλλη, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο Υπ. Εξωτερικών της χώρας.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι η διασφάλιση μιας δημόσιας δήλωσης στήριξης της Ελλάδας ως βασικού πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, παράλληλα ει δυνατόν με μια αποκήρυξη της Άγκυρας για τις προκλήσεις της στην ανατολικά Μεσόγειο και το Αιγαίο, στον απόηχο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, την οποία λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρωθυπουργός αποκάλεσε ως γελοία, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Στην συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ θα συζητηθούν ακόμη η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων και οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, με αιχμή φυσικά και τα ενεργειακά, στον απόηχο της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού East Med.

Σημειώνεται ότι περίπου 90 λεπτά πριν την συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι κλείνει το Γραφείο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σημαίνοντας το τέλος μιας επώδυνης περιόδου της ελληνικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ