Κόσμος

21 Δεκεμβρίου 2019 16:51

Τουρκία: “Ναι” από το κοινοβούλιο για τη στρατιωτική συμφωνία με τη Λιβύη

Διάβασέ μου το...

Εγκρίθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και το δεύτερο σύμφωνο για τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Τουρκία: “Ναι” από το κοινοβούλιο για τη στρατιωτική συμφωνία με τη Λιβύη
-

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε το Σάββατο το μεσημέρι το μνημόνιο συμφωνίας για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει πλέον ο δρόμος για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη προς υποστήριξη των δυνάμεων Σαράτζ.

Στις 27 Νοεμβρίου, η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν δύο ξεχωριστά μνημόνια συμφωνίας, για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και για τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποστέλλει στρατεύματα στη Λιβύη εάν η κυβέρνηση της Τρίπολης που έχει αναγνωρίσει το ΟΗΕ έχει υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα.

Όπως μεταδίδει το Anadolu, το Μνημόνιο Κατανόησης επιδιώκει «την παροχή βάσης για την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης», ενώ παράλληλα προβλέπει την ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία εξειδικεύει στην τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ