Καιρός

01 Δεκεμβρίου 2019 17:21

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Με…καιρική ποικιλία έκανε ποδαρικό ο Δεκέμβρης. Αναλυτική πρόγνωση για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η μετάβαση του καιρού από τις βροχές στα χιόνια, από τους βοριάδες στους νοτιάδες, από την ζέστη στο κρύο και από το φθινόπωρο στον χειμώνα, δημιουργεί μια καιρική ποικιλία με μπερδεμένες γεύσεις...κάτι σαν λίγο από όλα!

Για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και βελτιωμένο καιρό με αραιές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα.

 Νεφώσεις που στα δυτικά αργότερα θα πυκνώσουν με σποραδικές βροχές και το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο.  

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από  7  έως 18 και νοτιότερα από 11  έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νοτιάδες προβλέπονται στα δυτικά 3 με 5, στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ και βοριάδες στα ανατολικά 3 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 02/12/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, διαπιστώνεται πως σε όλες τις περιοχές, οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από τα παθογόνα και τους εχθρούς της καλλιέργειας.
Ειδικότερα για τη φθοριμαία, οι συλλήψεις των ακμαίων στο δίκτυο παγίδευσης παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία, ακολουθώντας την βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας.

Το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει ότι σε όλες τις περιοχές υπάρχει κίνδυνος προσβολής. Το έντομο γεννά τα αυγά του πάνω στους κονδύλους, μέσα από ρωγμές του εδάφους.

Αναφέρει, επίσης, όπου κρίνεται απαραίτητο, επεμβάσεις με εντομοκτόνα τις τελευταίες εβδομάδες πριν την συγκομιδή συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της προσβολής από το έντομο και στον περιορισμό του ποσοστού προσβολής των κονδύλων από τις προνύμφες.

Εναλλακτικά, όπου απαιτείται, εφαρμόστε μετά τη συγκομιδή, κατά την αποθήκευση, καλό σκόνισμα των κονδύλων κατά στρώσεις με σκεύασμα του Βακίλου Θουριγγίας.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

 Η πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό:



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ