Πολιτισμός

28 Νοεμβρίου 2019 07:47

Δημοπρατήθηκε σπάνιο πορτρέτο του Μότσαρτ (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ο χρόνος που φιλοτεχνήθηκε το πορτρέτο και το στοιχείο που το κάνει ακόμα πιο σπάνιο από το γεγονός ότι είναι ένα από τα λίγα που έγιναν όσο η μουσική ιδιοφυΐα ήταν εν ζωή.

Δημοπρατήθηκε σπάνιο πορτρέτο του Μότσαρτ (εικόνες)
-

Ένα σπάνιο πορτρέτο του Μότσαρτ δημοπρατήθηκε για 4 εκατομμύρια ευρώ στον οίκο Christie’s στο Παρίσι, εκτοξεύοντας την τιμή του πολύ πιο πάνω από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 800.000 -1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο ήταν ένα από τα τέσσερα πορτρέτα του συνθέτη όσο ήταν εν ζωή και ανήκε σε προσωπική του συλλογή. Είχε καλλιτεχνηθεί το 1770 από τον Ιταλό ζωγράφο Giambettino Cignaroli.

Στο πορτρέτο από λάδι απεικονίζεται ο 13χρονος Μότσαρτ με λευκή περούκα και κόκκινο πανωφόρι να παίζει άρπα, με το μουσικό όργανο ίσα να φαίνεται στην άκρη της κορνίζας.

Το ενδιαφέρον στο πορτρέτο είναι το μουσικό όργανο, το οποίο είναι εντελώς άγνωστο και η μόνη του απεικόνιση είναι στο πορτρέτο. Μάλιστα, μουσικολόγοι δεν αποκλείουν να το είχε κατασκευάσει μόνος του.

Την περίοδο που φιλοτεχνήθηκε το πορτρέτο ο Μότσαρτ ταξίδευε στην Ιταλία, ενώ συνέχιζε τις καλλιτεχνικές του σπουδές και έδινε συναυλίες σε όλη τη χώρα.

Η παραγγελία για το πορτρέτο δόθηκε μετά από κονσέρτο του Μότσαρτ στη Βερόνα, το 1770.

Ο Μότσαρτ γεννήθηκε το 1756 στην Αυστρία και πέθανε το 1791.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ