Πολιτική

10 Οκτωβρίου 2019 21:46

Τσίπρας: διστάζει η κυβέρνηση να διεκδικήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Διάβασέ μου το...

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ασκήσει πιέσεις, τους τρεις μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, προς την ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: διστάζει η κυβέρνηση να διεκδικήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας
-

Βολές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στον Alpha, επεσήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επέτυχε ευρωπαϊκή συμφωνία για κυρώσεις κατά της Άγκυρας και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έπρεπε να ασκήσει πιέσεις -αυτούς τους τρεις μήνες που βρίσκεται στην εξουσία- προς την Ευρώπη για να επιβληθούν οι εν λόγω κυρώσεις στην Τουρκία.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα, παραθέτοντας αριθμούς: «Όταν παραδώσαμε την διακυβέρνηση, στις 7 Ιουλίου 2019, στη Μόρια βρίσκονταν 5.600 πρόσφυγες. Από την 1η Οκτωβρίου βρίσκονται 12.680 πρόσφυγες. Όταν παραδώσαμε την διακυβέρνηση, η Ελλάδα ήταν η 2η χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό αιτήσεων ασύλου και η 4η χώρα σε ρυθμό απόδοσης ασύλου».

Σημείωσε επίσης ότι το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση ως «μπάχαλο», προσθέτοντας ότι για να ξεπεραστεί, χρειάζεται πολιτική ουσίας. «Δεν μπορείς να λύσεις το ζήτημα με κορώνες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο θέμα της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί κυβερνητικού ρεβανσισμού και δειλίας, ενώ χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκι» το θέαμα των άδειων κυβερνητικών εδράνων στη Βουλή.

Για την οικονομία, δήλωσε με νόημα ότι «πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει 4ο μνημόνιο... σήμερα, η οικονομία πάει καλά χάρη στη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε για να βγούμε από τα μνημόνια», προσθέτοντας ότι ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει «δεν δημιουργήθηκε τους τελευταίους 3 μήνες». 

Πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην υλοποιήσει την δική μας πρόταση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η επιλογή στερεί θετικά μέτρα ελάφρυνσης ύψους 2 δισ. Ευρώ».

Αναφέρθηκε, εκ νέου, στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τόνισε ότι «οφείλουμε να κρατήσουμε μακριά την μικροπολιτική αντιπαράθεση και την πλειοδοσία» από αυτό το ζήτημα. «Αν υπάρχει αυτή η διάθεση τότε, βεβαίως, μπορούμε να βρούμε λύσεις. Αν, όμως, ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η πλειοδοσία και μάλιστα παίζοντας επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τότε θα μας βρει απέναντι».

Τέλος, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος με στόχο «να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ