Καιρός

10 Οκτωβρίου 2019 17:35

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Μικρή επιδείνωση την Παρασκευή, πριν από το κύμα πολυήμερης καλοκαιρίας. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

 

Μετά την ήπια φθινοπωρινή υποτροπή της Παρασκευής, ο ήλιος θα κάνει κάθε μέρα και πιο έντονη την παρουσία του στο στερέωμα, όπως και η ψύχρα τα βράδια και το πρωί. Από το Σάββατο και μετά, θα επικρατήσει πολυήμερη φθινοπωρινή καλοκαιρία. 

Την Παρασκευή αναμένεται άστατος καιρός, με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη, με σποραδικές καταιγίδες που το απόγευμα θα επεκταθούν, κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Βελτίωση αναμένεται το βράδυ από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 27 βαθμούς και νοτιότερα από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια, οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βοριάδες, που θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ.     

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 11/10/2019

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων αναφέρει σχετικά με γλοιοσπόριο στην ελιά, πως είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με  κακό αερισμό ελαιώνες, σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη, σε συνθήκες υψηλής  σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, όταν επικρατούν θερμοκρασίες 10 – 25 οC και όταν υπάρχουν πολλές πληγές στους καρπούς από νύγματα του δάκου της ελιάς.

Τα τελευταία έτη η ασθένεια παρουσιάζει σημαντική επέκταση σε πολλές περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν παλιότερα πρόβλημα και προκαλεί σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα και κυρίως σημαντική απώλεια της παραγωγής. Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει. Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 25 περίπου ημέρες. Επιβάλλεται, οπωσδήποτε, πέρα από τα αναγκαία κλαδέματα αραίωσης, η συλλογή – απομάκρυνση – καταστροφή των  μουμιοποιημένων  καρπών, τόσο αυτών που έχουν πέσει στο έδαφος όσο και αυτών που παραμένουν πάνω στα δέντρα, καθώς και των μολυσμένων φύλλων και κλαδίσκων, γιατί αποτελούν πολύ επικίνδυνες εστίες νέων μολύνσεων.

Η αποτελεσματική  καταπολέμηση του δάκου της ελιάς βοηθάει και αυτή σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του γλοιοσπόριου, γιατί μειώνει τις πληγές από τα νύγματα του εντόμου από τις οποίες εισέρχεται στη συνέχεια στο  εσωτερικό του καρπού ο μύκητας. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ