Πολιτική

27 Σεπτεμβρίου 2019 15:12 Τελευταία ενημέρωση : 27 Σεπτεμβρίου 2019 20:38

Παραλήρημα Ερντογάν – Ακάρ: Τουρκική λίμνη η Μεσόγειος μετά την Ναυμαχία της Πρέβεζας

Διάβασέ μου το...

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Υπουργό Άμυνας με αφορμή την επέτειο της Ναυμαχίας της Πρέβεζας. Το προπαγανδιστικό βίντεο του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παραλήρημα Ερντογάν – Ακάρ: Τουρκική λίμνη η Μεσόγειος μετά την Ναυμαχία της Πρέβεζας
-

Μήνυμα για την Μεσόγειο απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας της Πρεβέζης, το 1538, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δίνοντας συνέχεια στον εμπρηστικό λόγο του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στο μήνυμά του, υποστήριξε ότι η νίκη του Οθωμανού ναυάρχου Μπαρμπαρόσα επί των δυνάμεων της Δύσης στην Πρέβεζα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1538, κατέστησε την Μεσόγειο μία τουρκική λίμνη.

«Το 1538 υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρός Χαϋρετίν Πασά, το πολεμικό μας ναυτικό με την ναυμαχία της Πρέβεζας κατέστησε την Μεσόγειο τουρκική λίμνη, μετέφερε την επιτυχία των χερσαίων επιχειρήσεων στις θάλασσές μας και κατέδειξε την δύναμη του στόλου μας σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει σε γραπτό μήνυμα το γραφείο επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Ναυτικό μας θα φέρει εις πέρας όλες τις αποστολές του και στο μέλλον, όπως το έκανε στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας με τις μονάδες, τον εξοπλισμό, την πειθαρχία και το εξειδικευμένο προσωπικό του», αναφέρει το μήνυμα, που καταλήγει με το χαιρετισμό του Τούρκου προέδρου προς όλους τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους.

Από την πλευρά του ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε την ρήση του Τούρκου προέδρου περί μετατροπής της Μεσογείου σε τουρκική λίμνη μετά την νίκη εκείνη και αναφέρθηκε και στο παρόν λέγοντας: «Με την δραστηριότητά του στην Μπλε Πατρίδα μας το ναυτικό μας, συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη στις θάλασσες από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, εκπροσωπώντας την τουρκική ναυτοσύνη. Το Ναυτικό μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του με αποφασιστικότητα, ώστε να προστατέψει τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας σε όλες τις θάλασσες και ειδικά στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε και ένα προπαγανδιστικό βίντεο, για την τουρκική νίκη του 16ου αιώνα, συνδέοντας την τότε επιτυχία του τουρκικού στόλου με τον 21ο αιώνα.

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας - προπαγάνδα

Ντονμέζ: θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε τη συνέχιση των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε πως « ελληνοκυπριακή διοίκηση ( Κυπριακή Δημοκρατία) συμπεριφέρεται σαν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού. Έτσι κι εμείς θα συνεχίσουμε τη δράση μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»».

Ανέφερε πως τα γεωτρύπανα θα συνεχίσουν τη δραστηριότητα στην περιοχή γύρω από την Κύπρο, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει το που θα κατευθυνθεί το Γιαβούζ, το οποίο πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε από την Κυπριακή ΑΟΖ .

«Το γεωτρύπανο μας, το Γιαβούζ έχει ολοκληρώσει τη γεώτρηση του στην Καρπασία, και αυτή τη στιγμή είναι στην Μερσίνα και ετοιμάζεται για την επόμενη γεώτρηση του. Το Φατίχ, συνεχίζει την δραστηριότητα του στο σημείο που έχουμε αποκαλέσει Μόρφου. Εμείς είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής των υδρογονανθράκων και έχουμε αναφέρει πως ως εγγυήτρια δύναμη μπορούμε να συμβάλλουμε στη διαδικασία αυτή».

Το… «χαβά» τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Νέες παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Νέες τουρκικές προκλήσεις με δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή  4 αεροσκάφη (2 F16 και 2 CN-235) προχώρησαν σε 30 παραβιάσεις του ελληνικού ενάεριου χώρου, πετώντας πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Επιπλέον, καταγράφηκαν και 3 παραβάσεις στο FIR Αθηνών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποια εμπλοκή.

Κανένα από τα παραπάνω αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, ενώ όλα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ