Κόσμος

24 Σεπτεμβρίου 2019 23:20 Τελευταία ενημέρωση : 25 Σεπτεμβρίου 2019 07:04

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμέτωπος με παραπομπή για καθαίρεση

Διάβασέ μου το...

Μετά από πιέσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε τη δημοσιοποίηση της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμέτωπος με παραπομπή για καθαίρεση
-

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με το ερώτημα της καθαίρεσης, μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση ότι φέρεται να πίεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αρχίσει έρευνα για τον γιο του πρώην Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε η Νάνσι Πελόζι.

Για «προεδρική παρενόχληση» έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter o Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε καλέσει νωρίτερα τον Ντόναλντ Τραμπ να συμμορφωθεί πλήρως με την έρευνα του Κογκρέσου αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, διαφορετικά να ρισκάρει την αποπομπή του από τον Λευκό Οίκο. «Εάν δεν συμμορφωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, το Κογκρέσο δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής του (με το ερώτημα της καθαίρεσης)», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν από το Ντέλαγουεαρ.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατηγόρησε επίσης τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), Τζόζεφ Μαγκουάιρ, ότι κατ’ εντολή της Κυβέρνησης Τραμπ, παραβιάζει τον νόμο επειδή δεν παραδίδει στο Κογκρέσο την καταγγελία που έκανε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών.

Υπό το βάρος των πιέσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε απόψε ότι ενέκρινε τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στα Ηνωμένα Έθνη όπου εκπροσωπώ τη χώρα μας, όμως ενέκρινα τη δημοσιοποίηση αύριο (Τετάρτη) του πλήρους απομαγνητοφωνημένου κειμένου της τηλεφωνικής συνομιλίας μου με τον Ουκρανό πρόεδρο», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

AP - ΟΗΕ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Συμπλήρωσε ότι θα αποδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι ώστε να διατάξει έρευνα σε βάρος του Δημοκρατικού πρώην Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ενώ κατηγόρησε για άλλη μια φορά τους Δημοκρατικούς ότι επιδίδονται σε “κυνήγι μαγισσών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ