Κόσμος

24 Σεπτεμβρίου 2019 18:27 Τελευταία ενημέρωση : 25 Σεπτεμβρίου 2019 14:48

Ερντογάν στον ΟΗΕ: πυρηνικά για όλους ή για κανέναν

Διάβασέ μου το...

“Βόμβα” από τον Τούρκο Πρόεδρο κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Τι είπε για το Κυπριακό και τους υδρογονάνθρακες.

Ερντογάν στον ΟΗΕ: πυρηνικά για όλους ή για κανέναν
-

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε πως η πυρηνική ενέργεια είτε θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλες τις χώρες είτε θα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους. Προειδοποίησε μάλιστα πως η ανισότητα μεταξύ κρατών που έχουν πυρηνικά και όσων δεν έχουν υπονομεύει τις παγκόσμιες ισορροπίες.

«Η κατοχή πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει είτε να απαγορευθεί σε όλους είτε να είναι ελεύθερη για όλους», τόνισε ο Ερντογάν.

Το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επαναφέρει ψηλά στην ατζέντα του το ζήτημα της απόκτησης πυρηνικών. Σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση του AKP, είχε πει: «Ορισμένοι έχουν πυρηνικούς πυραύλους, αλλά μας λένε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στα δικά μου χέρια; Δεν το δέχομαι αυτό», συμπληρώνοντας πως ουδείς δημιουργεί προβλήματα στο Ισραήλ ακριβώς επειδή διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ερντογάν - ΟΗΕ

«Θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος έστρεψε τα… βέλη του κατά της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας πως «οι Ελληνοκύπριοι ασκούν μια πολιτική που δεν έχει σχέση με το δίκαιο». Ανέφερε πως «έχουν κακό σκοπό, όσοι μιλούν για λύση χωρίς εγγυήσεις και χωρίς στρατεύματα».

Όσον αφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως «στην ανατολική Μεσόγειο θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για δίκαιη διανομή».

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ