Αθλητικά

22 Σεπτεμβρίου 2019 20:49

(Χ)ορταστικό... το ντέρμπι στην “Τούμπα”

Διάβασέ μου το...

Άγρια… ομορφιά και πολλές συγκινήσεις στο μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης

(Χ)ορταστικό... το ντέρμπι στην “Τούμπα”
-

Χωρίς νικητή έληξε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη (2-2). Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν νωρίς το σκορ στο 4' με τον Ιντέγε και ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 6' με τον Μάτος. Κι ενώ οι γηπεδούχοι, σύμφωνα με την ροή του αγώνα, πίεζαν για το δεύτερο γκολ, ο Άρης ήταν αυτός που το πέτυχε με γωνιακό σουτ του Ματίγια στην κλειστή γωνία του Πασχαλάκη στο 87'. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων με σουτ του Μίσιτς.

Οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες, λόγω αποβολών με δεύτερη κίτρινη κάρτα των Μάτος και Σάσα. Ήταν ένα παιχνίδι με το γνωστό πάθος των δύο αντιπάλων και πολλές καθυστερήσεις στην εξέλιξή του.

Πολύ νωρίς ο Άρης πήρε προβάδισμα. Μόλις στο 4', μετά από σέντρα του Φετφατζίδη, ο Ιντέγε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ με δυνατό σουτ «πλήγωσε» την ασταθή φέτος άμυνα του «Δικεφάλου», ανοίγοντας το σκορ (0-1).

Άμεσα ο ΠΑΟΚ, μόλις στο 6', «απάντησε» με τον Μάτος. Από κόρνερ του Μίσιτς με καρφωτή κεφαλιά ο Βραζιλιάνος έγραψε το 1-1.

Σύντομα ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να προχωρήσει στην πρώτη -αναγκαστική- αλλαγή, καθώς ο τραυματίας Πέλκας αποχώρησε αφήνοντας την θέση του στον Λημνιό.

Ως τα μισά του ημιχρόνου το παιχνίδι είχε τόσες διακοπές που πέρα από την περιορισμένη ποιότητα, στους θεατές έμενε μόνο το εκρηκτικό πρώτο εξάλεπτο με τα δύο γκολ που σημειώθηκαν. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως κρατήθηκαν 7 λεπτά καθυστερήσεων, στη διάρκεια των οποίων ο ΠΑΟΚ πέτυχε δεύτερο γκολ με τον Μάτος, που όμως ακυρώθηκε με την χρήση του VAR ως οφσάιντ του Μπίσεσβαρ.

Ο ΠΑΟΚ διατήρησε μια εδαφική υπεροχή ως το τέλος του ημιχρόνου, με αντίστοιχες καλές ευκαιρίες, που όμως λόγω και της καλής αμυντικής λειτουργίας των φιλοξενούμενων δεν καρποφόρησαν. Στο διάστημα αυτό του τελευταίου τετάρτου ανέβηκε η ποιότητα του αγώνα με σκληρές κυρίως μονομαχίες. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μπίσεσβαρ έστειλε την κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι του Κουέστα, στην επιστροφή της ο Μάτος την έστειλε στα δίχτυα του Ισπανού, αλλά ο Σιδηρόπουλος, συμβουλευθείς το VAR, ακύρωσε το γκολ, καταλογίζοντας τον Μπίσεσβαρ σε θέση οφσάιντ.

Στην επανάληψη και ο Άρης προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή, με τον Αυστριακό γκολκίπερ Εμαν να αντικαθιστά τον τραυματία από το πρώτο μέρος Κουέστα, παίρνοντας θέση κάτω από τα δοκάρια.

Ο Άρης με αμυντική προδιάθεση δεν εγκατέλειπε τις επιθετικές φιλοδοξίες του, με αιχμή του δόρατος τον διεισδυτικό Φετφατζίδη που αραιά αλλά επικίνδυνα επισκεπτόταν την εστία του Πασχαλάκη.

Στο 66΄ καλή ευκαιρία του ΠΑΟΚ με δυνατό σουτ του Λημνιού, απέκρουσε ο Εμαν σωτήρια. Από το 67' ο ΠΑΟΚ έμεινε με 10 παίκτες, αφού ο Μάτος αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε μαρκάροντας από πίσω τον Λάρσον. Στην εξέλιξη της φάσης ο Πασχαλάκης έσωσε την εστία του με σωτήρια επέμβαση σε σουτ του Ντιγκινί. Στο 71' έμεινε και ο Άρης με 10 παίκτες, λόγω δεύτερης κίτρινης κάρτας στον Λούκας Σάσα, και η αριθμητική ισορροπία επανήλθε στο χορτάρι.

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να ασκεί πίεση στα καρέ του Άρη, που όμως ήταν πρόθυμος από την πλευρά του για την δική του απάντηση. Το παιχνίδι πήρε άγρια ομορφιά, με τον ΠΑΟΚ να απαιτεί το δεύτερο γκολ, με την θερμή στήριξη της κερκίδας.

Ο Άρης, όμως, είχε τη δική του απάντηση. Στο 87' ο Ματίγια με γωνιακό σουτ από την κλειστή γωνία του Πασχαλάκη παραβίασε την εστία του ΠΑΟΚ γράφοντας το 1-2, με σουτ που βρήκε πρώτα το αριστερό δοκάρι του γκολκίπερ του ΠΑΟΚ και κατέληξε στα δίχτυα.

Το δεύτερο αυτό γκολ ανάγκασε τον ΠΑΟΚ σε σειρά επιθέσεων ως το τέλος και τελικά το γκολ της λύτρωσης από τον Μίσιτς στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων, που μοίρασε τους βαθμούς στις δύο ομάδες με τελικό αποτέλεσμα την ισοπαλία στο ντέρμπι.

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Κίτρινες: Μάτος, Ακπομ, Μίσιτς - Ντιγκινί, Σάσα, Γκάμα, Ιντέγε, Σούντγκρεν

Κόκκινες: Μάτος - Σάσα

ΠΑΟΚ (Αμπελ Φερέϊρα): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Ντούγκλας, Μίσιτς, Ζαμπά (58' Ελ Καντουρί), Μπίσεσβαρ, Πέλκας (15΄ Λημνιός), Άκπομ (70' Σφιντέρσκι).

ΑΡΗΣ (Απόστολος Τερζής): Κουέστα (46΄ Εμαν), Σούντγκρεν, Βέλεθ, Ρόουζ, Κόρχουτ, Σάσα, Ματίγια, Φετφατζίδης (85' Σόοουζα), Ντιγκινί, Ιντέγε, Μπρούνο Γκάμα (64' Λάρσον).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ