Καιρός

15 Σεπτεμβρίου 2019 18:19

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Η υποχώρηση της έντασης των βοριάδων, αλλάζει το σκηνικό στις περισσότερες περιοχές. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Με εξασθένηση του όψιμου μελτεμιού, άνοδο της θερμοκρασίας, ηλιοφάνεια και ανομβρία σε ολόκληρη τη χώρα, θα αρχίσει η τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η οποία, από ό,τι φαίνεται, θα έχει φθινοπωρινό φινάλε…

Την Δευτέρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός και ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 15 έως 31 βαθμούς και στα νησιά από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 16/9/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, διαπιστώνεται η ύπαρξη Ανθοτρύτη σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Προσβάλλει κατά προτίμηση τις λεμονιές σε περιοχές με μεγάλη σχετική υγρασία. Οι λεμονιές ανθίζουν επανειλημμένα διευκολύνοντας την ανάπτυξη και τη διαβίωση του εντόμου. Οι προνύμφες προκαλούν ζημιές στα κλειστά άνθη και στους νεαρούς καρπούς. Ανοίγουν οπές και στοές και καταστρέφουν το εσωτερικό συνδέοντας με νημάτια τα  προσβεβλημένα μέρη. Παρατηρήσεις δείχνουν αύξηση του πληθυσμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να ελέγχονται τα άνθη και οι νεαροί καρποί στις δίφορες λεμονιές, που έχουν ικανοποιητική για την εποχή ανθοφορία. Παράλληλα, συνιστά χημική καταπολέμηση αυτή την περίοδο, εάν τα προσβεβλημένα άνθη είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% ή τα προσβεβλημένα καρπίδια πάνω από 3%. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ