Πολιτική

15 Σεπτεμβρίου 2019 09:47 Τελευταία ενημέρωση : 15 Σεπτεμβρίου 2019 21:11

Κόντρα για την ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ

Διάβασέ μου το...

Η επίθεση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό και την ΝΔ. Η σκληρή απάντηση του Κυβ. Εκπροσώπου. Τα σχόλια των άλλων κομμάτων.

Κόντρα για την ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ
-

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την οικονομία και την Συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Άμεση και σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ σκληρή ήταν η κριτική που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε ρυθμούς «σκληρού ροκ»

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριακου Μητσοτακη κινήθηκε ο Αλέξης Τσιπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ.  «Είμαστε εδώ μετά από τεσσεράμισι χρόνια αγώνων και μάχης για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας αναδρομή, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, υποστήριξε ότι υπήρχε ανθρωπιστική κρίση, ανεργία στο 27%, οχτώ συνεχόμενα χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης με τη χώρα να έχει χάσει σωρευτικά το 25% του πλούτου της και αποεπένδυση σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, τράπεζες στα όρια της κατάρρευσης, άδεια ταμεία, αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.  «Αυτήν την πραγματικότητα ολέθρου κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα μας τότε, κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ότι μετά την συμφωνία του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η εντολή μας ήταν σαφής και καθαρή: Να σταματήσουμε την πορεία καταστροφής. Να βγάλουμε την Ελλάδα από την μνημονιακή συνθήκη. Να της δώσουμε πίσω την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της. Να στηρίξουμε τους αδύνατους. Θεωρώ ότι τιμήσαμε αυτή την εντολή». Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πολίτες γνωρίζουν πώς ζούσαν το 2015 και γνωρίζουν πού και πώς ζουν σήμερα. 

«Η εικόνα της χώρας έχει ριζικά αλλάξει» 

Ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν ως δια μαγείας, όμως «η εικόνα της χώρας έχει ριζικά αλλάξει και κανείς δεν το αρνείται. Όπως και κανείς δεν αρνείται ότι αυτό είναι έργο της προηγούμενης, της δικής μας κυβέρνησης. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις». Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να παρουσιάσει ως δική της την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την λοιδορούσε, όπως είπε, ενώ έκανε αυτοκριτική, γιατί, όπως είπε, «κάποιες φορές, υπό την πίεση των θεσμών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών και λόγω της εύθραυστης κατάστασης των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης».  «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβούν πράγματα που θα ακυρώνουν τις συλλογικές μας κατακτήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική, οι μαύρες ημέρες της χρεωκοπίας είναι πίσω μας, αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι δεδομένη, όπως είπε, καθώς «υπάρχει ένα ασταθές και ρευστό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον». 

«Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» 

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για λεονταρισμούς της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς, ενώ «είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δισ. που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως ως το 2022, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων, δεν το έκανε». 

Όπως είπε, τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα άνοιγαν την πόρτα για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, και αντ' αυτού η κυβέρνηση επέλεξε την επικοινωνία από την ουσία, δίνοντας «λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Και πανηγυρίζουν λες άνοιξαν τις πύλες του παραδείσου». 

«Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακόμη, επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι κινήθηκαν «υποκριτικά και δημαγωγικά, χωρίζοντας στα δύο την βόρεια Ελλάδα».

Αλ. Τσίπρας - ΔΕΘ

Κόντρα Πέτσα - Χαρίτση 

Απαντώντας στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε: «Μετά το “ Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” και το “ Παράλληλο Πρόγραμμα” ο κ. Τσίπρας επέστρεψε σήμερα στη Θεσσαλονίκη “ έτσι, χωρίς Πρόγραμμα”. Μόνο για να πει “ είμαστε ακόμη ζωντανοί” στο εσωκομματικό του ακροατήριο και να αραδιάσει, πάλι, αμέτρητα ψέματα. Ψέματα στην κυβέρνηση; Περισσότερα ψέματα στην αντιπολίτευση... Έπεισε όλους τους Έλληνες ότι δεν έχει ιδέα από το πως δουλεύει η οικονομία και το πλήγμα που της προκάλεσε με κύριο θύμα του τη μεσαία τάξη. Απέδειξε ότι δεν μπορεί να ωριμάσει. Απέδειξε κυρίως ότι δεν διδάχθηκε τίποτα από την ετυμηγορία των Ελλήνων στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», σημειώνει ο κ. Πέτσας, που προσθέτει «Ο κ. Τσίπρας παραμένει αδιόρθωτος. Η Ελλάδα όμως δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Κοιτάζουμε μπροστά, όλοι μαζί, για να λύσουμε τα προβλήματα που συσσώρευσε η προηγούμενη κυβέρνηση και να βγάλουμε από τις πλάτες των πολιτών τα βάρη που τους φόρτωσε. Με επενδύσεις, πολλές και καλύτερες δουλειές και ανάπτυξη για όλους. Ο κ. Τσίπρας λέει “ είμαστε εδώ”. Οι Έλληνες όμως είναι ήδη αλλού».

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως «όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα, τον λόγο έχουν οι εξυπνακισμοί. Λογικό. Πώς να εξηγήσει άλλωστε η ΝΔ την μικροπολιτική υποκρισία της στην οικονομία, το προσφυγικό και το Μακεδονικό!». 

Σκληρή ανταπάντηση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Σκληρή απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε στην ΔΕΘ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι «έχει βαθιά άγνοια για την οικονομία», και προσέθεσε ότι είναι ο πρωθυπουργός «που την κατέστρεψε ρίχνοντας το βάρος στους πολίτες». Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση OPEN Beyond και απαντώντας στα περί «δανειοδότησης του Ελληνικού» που ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι «η δανειοδότηση των επιχειρήσεων δεν είναι θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά των τραπεζών. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να ξεμπλοκάρουμε την επένδυση. Ο κ. Τσίπρας για 4,5 χρόνια δεν είχε κάνει τίποτε, εμείς ήδη βγάλαμε τις υπουργικές αποφάσεις και το έργο θα προχωρήσει. Το Ελληνικό θα είναι επένδυση συνολικά 8 δισ. όπου θα απασχοληθούν 70.000 εργαζόμενοι. Ποιος δεν το θέλει;».

Στο θέμα των ΕΛΠΕ και της κριτικής που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει πώληση ποσοστού ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Ο κ. Τσίπρας μιλούσε για πώληση 51% των ΕΛΠΕ, αλλά δεν έκανε τίποτε. Τι διαφορετικό έλεγε από εμάς; Αυτά είναι συνθήματα,. Εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσει για να μπουν νέα κεφάλαια στην επιχείρηση και θα προχωρήσουμε». Για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «οι φορείς της πόλης προτείνουν την ίδια λύση που προτείνουμε κι εμείς. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί τον Απρίλιο του 2023, πιο γρήγορα από ό,τι με τα προηγούμενα σχέδια για το 2024». Για την υπόθεση της Novartis ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι την Δευτέρα θα έλθει στην Βουλή, μετά τις καταθέσεις, των Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου και η Βουλή θα αποφασίσει.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι πρόκειται για σκευωρία στο σκέλος που αφορά την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων. Εξήγησε ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει διεθνώς σκάνδαλο όσον αφορά τα φάρμακα αλλά η δίωξη πολιτικών έγινε μόνο στην Ελλάδα και αποσκοπούσε σε πολιτικά κέρδη». Ανέφερε ότι οι οικονομικές πτυχές ερευνώνται, ενώ για το ζήτημα της πολιτικής σκευωρίας θα ασχοληθεί η Βουλή. Εξηγώντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ότι «δεν θα μετατρέψει την Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών», ανέφερε ότι βιομηχανία εξεταστικών είναι να προσπαθείς για ψύλλου πήδημα να βάλεις στο στόχαστρο τους αντιπάλους σου και προσέθεσε «εμείς δεν το κάνουμε». Όσο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε ότι υπάρχει και το αντεπιχείρημα γιατί να γίνει εξεταστική για ένα θέμα που ούτως ή άλλως έχει παραγραφεί όταν υπάρχουν άλλα θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2016 που δεν έχουν παραγραφεί.

Αλ. Τσίπρας - ΔΕΘ

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «εμείς λέμε και τώρα ότι λέγαμε και προεκλογικά» και συμπλήρωσε: «Λέγαμε στον κ. Τσίπρα να μην την υπογράψει, ότι είναι εθνικά επιζήμια, προσπαθήσαμε να το αποτρέψουμε και προειδοποιούσαμε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί. Το ίδιο λέμε και τώρα και ότι θα προσπαθήσουμε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες κυρίως σε ό,τι αφορά τα μακεδονικά προϊόντα». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι «κανείς δεν χαρακτήρισε τη Συμφωνία προδοτική, αλλά εθνικά επιζήμια» και επισήμανε ότι ο χαρακτηρισμός προδοτική διχάζει τους Έλληνες. Για το κοινωνικό μέρισμα και αν η κυβέρνηση το δώσει στο τέλος του 2019, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας το έδωσε το Πάσχα για προεκλογικούς λόγους και γι’ αυτό η Ν.Δ. το είχε χαρακτηρίσει προεκλογικό επίδομα. «Το ποσό αυτό θα υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2020 και θα δοθεί στο τέλος του επόμενου χρόνου».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης ότι εξετάζεται σε ό,τι αφορά το ύψος του, αλλά τους δικαιούχους του και ότι θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2020. Σημείωσε επίσης ότι για το 2020 θα ισχύσουν οι φορολογικές ρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, όπως η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή μέχρι 10.000 ευρώ. Στο φορολογικό που θα έλθει σύντομα θα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τα ζητήματα που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα και τις επενδύσεις.

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να υποτιμά τη νοημοσύνη και την κρίση των Ελλήνων», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, κατηγόρησε τον τέως πρωθυπουργό ότι «δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη συγγνώμης για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του, με το οποίο οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό και για τα τέσσερα χρόνια υπερφορολόγησης, παρεμβάσεων στους θεσμούς και διάλυσης του κράτους».

Επίθεση από τα μικρότερα κόμματα

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, αναφέρεται «αμετανόητος ο κ. Τσίπρας. Όλα λοιπόν τα έκανε τέλεια. Τότε γιατί έχασε τις εκλογές; Ας του θυμίσουμε εμείς μερικές λέξεις: Νέα μνημόνια, εξοντωτική φορολογία, κατάργηση ΕΚΑΣ, κατάρρευση νοσοκομείων, διχασμός, υπονόμευση των θεσμών. Η αλαζονεία κύριε Τσίπρα είναι πολύ κακός σύμβουλος. Καλά ούτε ίχνος αυτοκριτικής; Και πολύ χειρότερο, η εμμονή στην ίδια αποτυχημένη και καταδικασμένη πολιτική». 

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει «Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας –για τις ανάγκες του νέου του ρόλου- να εμφανιστεί ότι υπερασπίζεται τα λαϊκά δικαιώματα, η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο ποδοπάτησε αυτά τα δικαιώματα για 4 χρόνια, αλλά και μια χαρά έστρωσε το έδαφος για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής από τη ΝΔ.¨Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σχέση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με τα λαϊκά συμφέροντα είναι τόση όση και του ΚΙΝΑΛ με το περιεχόμενο που απεικόνιζε η γνωστή του αφίσα. Άλλωστε και οι δύο είναι συγγενικά κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας. Τα γεγονότα είναι πολλά και πεισματάρικα:

  • τα δωράκια του κ. Μητσοτάκη στο κεφάλαιο έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα του κ. Τσίπρα, όπως ήταν η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα των μετοχών.
  • η επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις έρχεται να προστεθεί στον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και στη δυνατότητα που είχε δώσει στους εργοδότες να ξεφεύγουν από την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.
  • η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, που προωθεί η ΝΔ, έρχεται να συμπληρώσει το νόμο – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου.
  • οι απαιτήσεις του ΣΕΒ, που σπεύδει να υλοποιήσει η ΝΔ, έχουν ήδη κατά 65% υλοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • η επικίνδυνη στρατηγική συμφωνία των ΗΠΑ που αναβαθμίζει η ΝΔ έχει ήδη εγκαινιαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • όσο για το περιβάλλον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε κανονικά τα περιβαλλοντικά εγκλήματα σε Ελληνικό και Σκουριές.

Συμπέρασμα: η «ανάπτυξη για όλους» του κ. Μητσοτάκη είναι εξίσου κάλπικη με τη «δίκαιη ανάπτυξη» του κ. Τσίπρα. Και οι δύο είναι γνήσιοι θιασώτες της βάρβαρης καπιταλιστικής ανάπτυξης που στηρίζεται πάνω στην εκμετάλλευση, τη διαρκή εποπτεία, τη δημιουργία των όρων μιας νέας κρίσης».

Η Ελληνική Λύση σημειώνει ότι «Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υποκρισία της κυβέρνησης για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών! Το αποτέλεσμα όμως είναι ΈΝΑ! ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσαν τον κανόνα που θέλει το κράτος να έχει συνέχεια .... Συνέχεια στο "ξεπούλημα" της Μακεδονίας, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που έφερε για την Ελλάδα, με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετηθούν ξένα συμφέροντα και όχι το εθνικό συμφέρον της χώρας! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιμένει στην ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, απέναντι σε εκείνους που δίχως την συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων , προχωρούν στον κατακερματισμό της Ελλάδας!», ενώ για το θέμα της Οικονομίας, αναφέρει «Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τα όσα συμβαίνουν στον τομέα των επενδύσεων και το "καυτό" θέμα που αφορά στην κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ , ξέχασε να μας πει πως η δική του κυβέρνηση ήταν αυτή που συνέχισε το έργο που αφορά τόσο στην απαξίωση της ΔΕΗ, όσο και στο ξεπούλημα των "φιλέτων" της χώρας, έναντι πινακίου φακής! Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έδωσε σε ιδιώτες πάροχους την δυνατότητα να πωλούν ρεύμα με μικρότερο κόστος από τη ΔΕΗ , οδηγώντας τον οργανισμό σε αυτή την κατάσταση , ενώ η Νέα Δημοκρατία, απλά ανέλαβε να συνεχίσει το έργο της απαξίωσης! Θλίψη και απογοήτευση από την πολιτική υποκρισία Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!».