Κόσμος

24 Αυγούστου 2019 10:15

Παγκόσμιος συναγερμός για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

Διάβασέ μου το...

Ο ινδιάνος αρχηγός κατηγορεί τον Μπολσονάρου ότι θέλει να καταστρέψει τον Αμαζόνιο. Στέλνει τον στρατό ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Ο Τραμπ προσφέρει βοήθεια.

Παγκόσμιος συναγερμός για τις φωτιές στον Αμαζόνιο
-

Τεράστιες πυρκαγιές κατακαίουν εδώ και μέρες μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών του Αμαζονίου. Πρόκειται για μία απίστευτη φυσική καταστροφή που οφείλεται εν πολλοίς στην ανθρώπινη παρέμβαση και η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και διεθνή πολιτική σύγκρουση. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE) η χώρα βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας. Οι δορυφόροι της υπηρεσίας έχουν καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 84% στον αριθμό των εκδηλώσεων πυρκαγιών συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2018. 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έδωσε την Παρασκευή εντολή για την αποστολή στρατού με τον κατάλληλο εξοπλισμό για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες φωτιές που καίνε τον Αμαζόνιο, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Χοράιμα Αντόνιο Ντενάριουμ.

Το μέτρο, που λαμβάνεται έπειτα από την υπογραφή ενός προεδρικού διατάγματος από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, εξουσιοδοτεί από το Σάββατο τους κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών του Αμαζονίου να κινητοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις «για προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες κατά περιβαλλοντικών εγκλημάτων», καθώς και για «τον εντοπισμό και την καταπολέμηση πυρκαγιών». 

Μπολσονάρου: Ρίχνει ευθύνη στις καιρικές συνθήκες

Ο Μπολσονάρου έριξε την ευθύνη για την εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στις πέρα του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες.

Σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Δασικές πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», επισήμανε ο αρχηγός του βραζιλιάνικου κράτους. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα.

Αμαζόνιος - Φωτιά - Βραζιλία

Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Βραζιλία «δεν βοηθά στην επίλυσή της».

Προσφέρει βοήθεια στον Μπολσονάρου ο Τραμπ

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι προσέφερε στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην καταστολή των πυρκαγιών.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου», είπε με ανάρτησή του στο twitter ο Τραμπ, επισημαίνοντας τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

«Του δήλωσα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ραόνι: Ο Μπολσονάρου ότι θέλει να καταστρέψει τον Αμαζόνιο

Ο ινδιάνος αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε για τον ακροδεξιό Βραζιλιάνο πρόεδρο ο διάσημος ινδιάνος αρχηγός μαχητικός υπερασπιστής του δάσους του Αμαζονίου σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Φωτιά - Βραζιλία

«Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς (τους αυτόχθονες). Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει», συνέχισε ο γηραιός ινδιάνος αρχηγός κατηγορώντας τον Μπολσονάρου ότι προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτοπίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

«Αυτός είναι που παρακινεί αυτούς τους ανθρώπους, όπως τους αγρότες, οι οποίοι τον ακούν, νομίζουν ότι έχουν όλα τα δικαιώματα και αρχίζουν να καίνε τα δάση», επισήμανε ο 89χρονος Ραόνι που αγωνίζεται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

Ζητώντας εξωτερική βοήθεια τόνισε πως: «θέλω να υπάρξει μια γενική κινητοποίηση για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να καίγεται έτσι», δήλωσε ο Ραόνι, λέγοντας ότι «δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Στον «πνεύμονα του πλανήτη», περίπου 700 νέες πυρκαγιές καταγράφησαν μέσα σε 24 ώρες την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ