Πολιτισμός

24 Ιουλίου 2019 17:46

Ακυρώνεται το σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο

Διάβασέ μου το...

Την ακύρωση της εξαγγελίας επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ποιος είναι ο λόγος που… έμεινε στα λόγια η εξαγγελία.

Ακυρώνεται το σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο
-

Ματαιώνεται η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου, μία από τις πέντε παρεμβάσεις που είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει, καθώς το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα, με το οποίο αγοράστηκε το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα βασικά κτήρια, ορίζει ρητά ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου.

Την ακύρωση της εξαγγελίας επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας ότι η Αρχιτεκτονική παραμένει εκεί που ήταν και προσθέτοντας πως έχουν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη με τον πρύτανη του ΕΜΠ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πριν από την τελική απόφαση της Κυβέρνησης, είχε προηγηθεί τη Δευτέρα συνεδρίαση των κοσμητόρων όλων των σχολών του Πολυτεχνείου ύστερα από πρόσκληση του πρύτανη Γιάννη Πασπαλιάρη. Στην ομόφωνη απόφασή τους τονίζουν ότι «το ΕΜΠ αιφνιδιάστηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, οι οποίες αφορούν σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το συγκρότημα της Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για το σχέδιο αυτό που αφορά και σε χώρο του ΕΜΠ δεν υπήρξε, όπως είναι επιβεβλημένο, προηγούμενη ενημέρωση της πολυτεχνικής κοινότητας, ούτε και της διοίκησης του Ιδρύματος». Ενημερώνουν ότι «στο ιστορικό και εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στεγάζεται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών». Και καταλήγουν: «Αυτονόητο είναι ότι σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναβάθμιση της περιοχής, το ΕΜΠ πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο».

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σκουρολιάκος: η Κυβέρνηση αποδεικνύει την προχειρότητά της

«Η Κυβέρνηση, για ακόμα μία φορά, αποδεικνύει πόσο ανέτοιμη είναι να κυβερνήσει», σχολίασε ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.

Υπενθυμίζοντας πως, μόλις χθες, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «εκδόθηκε δελτίο Τύπου το οποίο μας ενημερώνει πως θα υλοποιηθεί το “μεγαλοπρεπές” σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο», ο κ. Σκουρολιάκος αναφέρει:

«Τελικά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Πριν από λίγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, ανακοίνωσε την ακύρωση της αναγγελίας, διότι το κληροδότημα Τοσίτσα δεν επιτρέπει την αλλαγή χρήσης του Πολυτεχνείου».

Υποστηρίζει πως «η Κυβέρνηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μας αποδεικνύει την προχειρότητά της. Δε σέβεται ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τους εθνικούς ευεργέτες, οι οποίοι βοήθησαν το ελληνικό κράτος να σταθεί στα πόδια του».

«Ζητούμε από την Κυβέρνηση και ειδικότερα από το Υπουργείο Πολιτισμού,  να εργασθεί με σοβαρότητα, αντιμετωπίζοντας τα θέματα στην υπαρκτή τους βάση και όχι να εργαλειοποιεί σημαντικά πολιτισμικά κεφάλαια της χώρας,  για επικοινωνιακό όφελος, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ