Καιρός

26 Ιουνίου 2019 17:17

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Σε καλοκαιρινό σκηνικό συνεχίζει ο Ιούνιος, με σχετική δροσιά χάρη και στο μελτέμι. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Το ισχυρό μελτέμι με την «δροσερή πνοή» του, εμποδίζει μεν την άνοδο του υδραργύρου στη χώρα μας, αλλά παράλληλα αυξάνει και τον κίνδυνο για δασικές πυρκαγιές.  

Την Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις, με ασθενείς πρωινές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη και γενικά αίθριο ουρανό στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 36 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου στην νότια Κρήτη. Θα πνέουν βοριάδες, με ένταση 3 με 4 μποφόρ στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν από 5 έως 6 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 27/6/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία, η αντιμετώπιση του ωιδίου σε αμπελώνες συνεχίζεται, με κατάλληλους ψεκασμούς, συνδυαστικά με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας με ένα κατάλληλο ωιδιοκτόνο.  Οι ψεκασμοί είναι καθοριστικής σημασίας και θα πρέπει να γίνουν πριν το κλείσιμο των τσαμπιών. 

Στο στάδιο ανάπτυξης ραγών υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην ασθένεια και οι ψεκασμοί πρέπει να παρέχουν πλήρη κάλυψη (σε συνάρτηση με το μεσοδιάστημα ψεκασμών που ενδείκνυται σε κάθε χρησιμοποιούμενο σκεύασμα).  Το Περιφερειακό Κέντρο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αμπέλια όπου η ασθένεια εμφανίζεται κάθε χρόνο. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία είναι πιο καθοριστική για την εξέλιξη της ασθένειας, καθώς στους 26 °C χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη μόλυνση του φύλλου μέχρι την παραγωγή νέων μολύνσεων, ενώ μετά τους 32 °C δεν πραγματοποιούνται μολύνσεις. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ