Καιρός

21 Ιουνίου 2019 17:17

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Μετά τις μπόρες, έρχεται καύσωνας το Σαββατοκύριακο. Η θερμοκρασία θα «αγγίξει» τους 40 βαθμούς. Οδηγίες προς τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Φουριόζικο μπαίνει το καλοκαίρι, με ηλιοφάνεια, μελτεμάκι και ζέστη, με τον υδράργυρο το Σαββατοκύριακο να φτάνει και να ξεπερνάει τα… κράσπεδα του καύσωνα. Ετοιμαστείτε για ποτίσματα...

Πιο αναλυτικά για αύριο  Σάββατο, περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό με νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια και πιθανές βροχές κυρίως στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17  έως 37  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 17  έως 38 και στα νησιά από 20 έως  32  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 4, στα πελάγη 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 22/6/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, οι παρατηρήσεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων έδειξαν αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων του εντόμου της Ευδεμίδα από τις 7 Ιουνίου, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης πτήσης του εντόμου.
Η αύξηση αυτή συνήθως συμπίπτει με την παρατήρηση των πρώτων ωοτοκιών. Οι πρώτες προσβολές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, διαπιστώνονται περίπου 4-5 ημέρες αργότερα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται κλιμάκωση των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των προνυμφών, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης εμφάνισης των ακμαίων.
Η δραστηριότητα των προνυμφών αυτής της πρώτης καρπόβιας γενιάς, είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής.
Το Περιφερειακό Κέντρο επισημαίνει, ότι η καταπολέμηση του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στις ράγες. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνο με ωοκτόνο δράση, η εφαρμογή του συστήνεται μέσα σε 2-3 μέρες από τη διαπιστούμενη αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων.
Η εφαρμογή των εντομοκτόνων που έχουν κατά κύριο λόγο προνυμφοκτόνο ιδιότητα, συστήνεται 4-5 ημέρες αργότερα.
Παράλληλα, το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει πως το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των βοτρύων με το ψεκαστικό υγρό.
Τέλος, οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, θα πρέπει να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ