Οικονομία

06 Ιουνίου 2019 22:09

Τσίπρας: η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά

Διάβασέ μου το...

«Δεν πέρασε ο κίνδυνος επιστροφής στη λιτότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός...

Τσίπρας: η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά
-

 «Η Ελλάδα ξεπέρασε τις μεγάλες δυσκολίες, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά και θα προχωρήσει μπροστά» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

Ο πρωθυπουργός αφού ζήτησε… συγγνώμη για το γεγονός ότι μεσούσης της τουριστικής περιόδου η χώρα οδηγείται σε εκλογές, επισήμανε ότι «οφείλουμε όλοι μας να τιμούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Μιλώντας με αριθμούς, ανάφερε ότι το brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό και πρόσθεσε «από το ' 15 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή. Ο κλάδος ξεπέρασε τους στόχους που είχε βάλλει και έφθασε στις 33 εκατομμύρια αφίξεις το 2018 όταν στο 12ο Συνέδριο, το 2013 είχε θέσει το στόχο των 24 εκατομμυρίων αφίξεων ως το 2021».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά και στα μνημονιακά χρόνια σημειώνοντας ότι η εικόνα της Ελλάδας είχε δεχθεί ισχυρά πλήγματα και πως αρκετοί αναπαρήγαγαν στερεότυπα για «τεμπέληδες Έλληνες» και μιλούσαν με πολύ άσχημα λόγια για τη χώρα και τους Έλληνες.

 «Η υπηρεσία του τουρισμού στην πατρίδα, είναι ότι χάλασαν τα σχέδια κάποιων στο εξωτερικό που με ιδιοτελή τρόπο προσπάθησαν να πείσουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα διαλυμένη, χωρίς υποδομές, χωρίς ασφάλεια, χωρίς σταθερότητα. Επιπλέον τροφοδότησε την εθνική προσπάθεια που διεξάγουμε από το 2015, να βγει η χώρα από τη στενωπό των μνημονίων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη μνημόνια και δεν απειλείται η μακροοικονομική της ασφάλεια. Υλοποιούμε τις συμφωνημένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ έχουμε και το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας. Κάνουμε παρεμβάσεις από το πλεόνασμα ενώ παλαιότερα οι κυβερνήσεις από το έλλειμμα.

Προειδοποίησε πως «Ο δρόμος προς τα μπροστά  που θα είναι ακόμα ευνοϊκότερος για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα δεν είναι δεδομένος, δεν είναι διασφαλισμένος. Ο δρόμος της επιστροφής σε αδιέξοδες πολιτικές, δηλαδή λιτότητας, που τόσο ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία που θα μας συμπαρασύρει όλους προς τα κάτω δεν έχει κλείσει οριστικά»

Βεβαίως, πρόσθεσε, « τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο ελληνικός λαός αν θα προχωρήσουμε μπροστά με ασφάλεια και προοπτική ή αν θα επιστρέψουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας… της παρομοιώδους ανικανότητας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών του κράτους. Ας μην ξεχνάμε ποιοι κυβερνούσαν όταν μπήκε η χώρα σε αυτή την περιπέτεια αλλά και την αιτία που προκάλεσε αυτή την περιπέτεια».

Αλέξης Τσίπρας - ΣΕΤΕ

Οι τρεις βασικοί τομείς για περαιτέρω ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα σχέδια για την επόμενη ημέρα στον τομέα της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μιλώντας για τρεις βασικούς πυλώνες:

«Ο πρώτος τομέας είναι αυτός της φορολογίας. Είστε κι εσείς σε θέση να δρέψετε καρπούς από τη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και, το 2020, στο 11%. Και το 2020, ο ΦΠΑ για τη διαμονή θα μειωθεί από το 13% στο 11%. Αυξάνουμε επίσης το συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%. Έχουμε θεσπίσει την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας για να μπορέσει να στηρίξει με πιστώσεις κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι οι τράπεζες λειτουργούν ακόμη με κριτήρια κρίσης. Αυτό είναι το τελευταίο κρίσιμο σημείο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε

Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός των υποδομών. Παραδώσαμε το σύνολο σχεδόν των οδικών αξόνων που είχαν μείνει να ρημάζουν σχεδόν σε όλη τη χώρα και πλέον έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης. Στον κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων υλοποιούμε το σχέδιο με την ανανέωση της σύμβασης, την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων και την αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων.

Ο τρίτος τομέας είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας. Ο τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα πλαίσιο στρατηγικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μέσα από τις επενδύσεις που προωθούμε για την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία».