Πολιτική

05 Ιουνίου 2019 06:43

Aξιωματούχος ΗΠΑ: προσπάθειες να μην έρθουν σε ένοπλη σύγκρουση Ελλάδα και Τουρκία για τις γεωτρήσεις

Διάβασέ μου το...

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1 η Γιούρι Κιμ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο...

Aξιωματούχος ΗΠΑ: προσπάθειες να μην έρθουν σε ένοπλη σύγκρουση Ελλάδα και Τουρκία για τις γεωτρήσεις
-

«Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν ώστε να μην έρθουν σε ένοπλη σύγκρουση Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, η Γιούρι Κιμ, επικεφαλής της διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ήταν καλεσμένη της ΠΣΕΚΑ και συμμετείχε σε πάνελ με θέμα "Τhe Importance of the Eastern Mediterranean Partnership to the US".
Σε ερώτηση του ΑΝΤ1 κλήθηκε να αποσαφηνίσει τι εννοούσε ο πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ όταν πρόσφατα δήλωσε σε Συνέδριο που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Τατόι, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο όταν και μίλησε για διάλογο και φιλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για συμφωνίες win-win για όλους.

Η Γιούρι Κι που είναι υπεύθυνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Συγκεκριμένα για τα ενεργειακά θέματα υπάρχουν ρυθμίσεις/κανονισμοί, υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα μια συμφωνία που πρέπει να ακολουθηθεί. Σας λέω όμως με κάθε ειλικρίνεια, θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και θα υπάρξουν αρκετοί διαξιφισμοί μέχρι τότε. Νομίζω ότι αυτό εννοούσε ο Τζεφ (Πάιατ) όταν έλεγε ότι υπάρχει μια συμφωνία ωφέλιμη για όλους».

«Όσον αφορά στις φιλοδοξίες, όταν οι ΗΠΑ κοιτάζουν προς την Ανατολική Μεσόγειο, βλέπουν δύο πολύ σημαντικούς νατοϊκούς συμμάχους. Ευελπιστούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε γι αυτό ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι νατοϊκοί μας σύμμαχοι δεν θα έρθουν σε σύγκρουση. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν. Δεν νομίζω ότι κανείς σε αυτό το δωμάτιο θα θεωρούσε κάτι τέτοιο καλή ιδέα. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα μέτρα για να αποφύγουμε μια τέτοιους είδους πύρινη λαίλαπα» τόνισε η κα Γιούρι Κι και πρόσθεσε:

«Γι αυτό και έχουμε υποστηρίξει τόσο πολύ τα βήματα που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις, κάποιες σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες, για προσέγγιση με την Άγκυρα. Το ίδιο έχουμε κάνει και από την άλλη πλευρά. Έχουμε πιέσει τους Τούρκους να προσεγγίσουν τους Έλληνες με ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο».

Η ίδια σημείωσε ότι αυτήν την εβδομάδα έρχεται στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κ. Αποστολάκης ο οποίος έχει παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι. «Γνωρίζω ότι υπάρχει έδαφος για πολύ σκεπτικισμό και κυνισμό όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να κατηγορήσει αυτούς που είναι σκεπτικοί;» διερωτήθηκε.

«Θεωρώ όμως ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν εκατέρωθεν. Έχουμε τη δυνατότητα και θα προσπαθήσουμε να μην έρθουν οι δύο μας σύμμαχοι σε σύγκρουση για τέτοια θέματα» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα η κ. Κιμ από τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, αν ανησυχεί για ένα πολεμικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών απάντησε:

«Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο. Δεν θα έκανα τη δουλειά μου αν δεν εξέταζα το χειρότερο σενάριο που μπορεί να προκύψει. Αν με ρωτήσετε όμως αν μένω ξύπνια τα βράδια γιατί ανησυχώ μήπως κάτι γίνει απόψε, θα σας πω όχι. Αν με ρωτήσετε όμως αν σχεδιάζουμε κάθε ενδεχόμενο, θα σας πω ναι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ